Krigsforbrytelser med norsk ammunisjon?


Krigen i Jemen har ført til den største humanitære krisen i verden. Alle de stridende partene er ansvarlige for krigsforbrytelser, ifølge FN. Likevel fortsetter Norge å eksportere våpen til partene.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2016-04-17

Hvilke konsekvenser har krigen i Jemen hatt for norsk våpeneksport til de involverte landene? Ifølge Ny Tids gjennomgang av eksporttall fra januar 2015 til januar 2016 er det lite som tyder på at Norge har satt inn bremsene: Snarere har vi fortsatt å eksportere våpen til De forente arabiske emirater, deriblant store mengder ammunisjon. Bare i januar 2016 ble det eksportert patroner og materiell i kategorien bomber, granater og liknende til en verdi av nærmere 22 millioner kroner.

Nest etter Saudi-Arabia regnes Emiratene som det mest aktive landet i koalisjonen som i mars 2015 gikk inn i borgerkrigen i Jemen, og deltar med både luft- og bakkestyrker flere steder i landet. I verste fall kan norsk ammunisjon og norske våpen bli brukt til å begå krigsforbrytelser i Jemen.
Nammo er Norges største produsent av ammunisjon, og bekrefter overfor Ny Tid at selskapet har eksportert ammunisjon til Emiratene. I mars 2015 opprettet Nammo et eget kontor i landet. «Emiratene er et …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal