«Norge hjelper diktatorene»

«Trist, men ikke overraskende,» sier Wojoud Mejalli, prisvinnende aktivist og journalist fra Jemen om det norske våpensalget.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 14.04.2016

«Det er forferdelig i Jemen akkurat nå,» forteller Mejalli til Ny Tid. Hun var aktiv under den arabiske våren, og har fått Bjørnsonprisen for sitt arbeid som menneskerettsaktivist. Selv bor hun i Norge og er gift med en norsk journalist, men hele familien hennes er igjen i Jemen. «Folk har ikke vann og elektrisitet, og man hører bombene sånn at det er vanskelig å sove. Saudi-Arabia og koalisjonen bomber grunnleggende fasiliteter som fabrikker, skoler og sykehus.»
Familien hennes gjør sitt beste for å ha et normalt liv midt i krigens kaos. Broren til Mejalli har valgt å fortsette studiene ved universitetet, selv om det er farlig. «Jeg vil heller dø mens jeg studerer enn å dø mens jeg bare sitter og venter på at flyene skal bombe meg,» har han sagt til søsteren.
«Det er skammelig og trist, men det er ikke overraskende at Norge gjør dette,» sier Mejalli når hun får vite at Norge fremdeles eksporterer våpen til De forente arabiske emirater. «Norge gir fredspris med den ene hånden og selger våpen med den andre. Det er dobbeltmoral.»

«Norge gir fredspris med den ene hånden og selger våpen med den andre.»


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

1 kommentar

 1. Disse ble nominert til Nobels fredspris:
  Hitler
  Mussolini
  Stalin

  De to førstnevnte regnes som to av historiens største tyranner, mens Stalin regnes som tyrann av de fleste, eller når det er politisk gunstig – litt etter den geopolitiske situasjonen.

  Henry Kissinger, som er mest kjent for sin involvering i Vietnam, ble ikke bare nominert, men fikk også tildelt prisen. På samme tid ble en ledende figur i Vietnam ved navn Lê Đức Thọ også nominert, men han takket nei da han mente det gjenstod mye arbeid før freden var sikret.

  Nobels fredspris bør depolitiseres fortere enn svint eller avvikles. At én massemorder eller krigsherre mottar prisen er én for mye.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.