«Norge hjelper diktatorene»

«Trist, men ikke overraskende,» sier Wojoud Mejalli, prisvinnende aktivist og journalist fra Jemen om det norske våpensalget.
Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 14.04.2016

«Det er forferdelig i Jemen akkurat nå,» forteller Mejalli til Ny Tid. Hun var aktiv under den arabiske våren, og har fått Bjørnsonprisen for sitt arbeid som menneskerettsaktivist. Selv bor hun i Norge og er gift med en norsk journalist, men hele familien hennes er igjen i Jemen. «Folk har ikke vann og elektrisitet, og man hører bombene sånn at det er vanskelig å sove. Saudi-Arabia og koalisjonen bomber grunnleggende fasiliteter som fabrikker, skoler og sykehus.»
Familien hennes gjør sitt beste for å ha et normalt liv midt i krigens kaos. Broren til Mejalli har valgt å fortsette studiene ved universitetet, selv om det er farlig. «Jeg vil heller dø mens jeg studerer enn å dø mens jeg bare sitter og venter på at flyene skal bombe meg,» har han sagt til søsteren.
«Det er skammelig og trist, men det er ikke overraskende at Norge gjør dette,» sier Mejalli når hun får vite at Norge fremdeles eksporterer våpen til De forente arabiske emirater. «Norge gir fredspris med den ene hånden og selger våpen med den andre. Det er dobbeltmoral.»

«Norge gir fredspris med den ene hånden og selger våpen med den andre.»

Trege redegjørelser. Mejalli mener det tar altfor lang tid før folk får vite hvem Norge eksporterer våpen til. Stortingsmeldingen som redegjør for salget i 2014, skal behandles av Stortinget nå i april – to år senere. «Folk må få informasjon hvis de skal kunne gjøre noe med dette. Vi må få vite om det på forhånd, ikke etter at beslutningen er tatt. Det er ikke rettferdig, for jeg tror ikke at det norske folket ønsker å bidra til krigen i Jemen,» sier Mejalli.
Mejalli er heller ikke imponert over UDs henvisning til at dette er en legitim krig. Den saudiledede koalisjonen gikk inn i Jemen på forespørsel fra den internasjonalt anerkjente presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi. «Det er så trist at Norge har kjøpt denne versjonen – her snakker de Saudi-Arabia etter munnen,» sier Mejalli. «Det er nesten ingen som støtter presidenten. Folk ser på ham som en forræder, for det var han som ga koalisjonen rett til å gå til krig i Jemen. Folk tenker at han har skapt krigen i landet ved å samarbeide med gulflandene,» forteller Mejalli.

Må ta en beslutning. «Etter den arabiske våren gikk gulflandene i gang med en enorm militær opprustning. Dette er rike land som ikke har noen respekt for menneskerettigheter, og som undertrykker kvinner,» sier Mejalli.
«Det er desseverre helt klart at Norge hjelper diktatorene i arabiske land, og ikke vanlige folk. Norge gjør det vanskeligere for folk som meg å snakke om det som skjer, fordi Norge også selger våpen og hjelper Saudi-Arabia og Emiratene med å styrke sin militære tilstedeværelse i Midtøsten. Nå er det viktig at Norge tar en beslutning om hvordan vi ønsker å bli sett i verden.»

 

Se tilhørende hovedsaken her

Gratis prøve
Kommentarer