Grusomhetens teater

Frykten de ikke er redd for

RUSSOFOBI / Russofobien har kostet hundretusener av liv – ikke fordi man er redd russerne, men fordi man trenger fiendebilder. Hadde USA/NATO en nøye planlagt og annonsert provokasjon som var ment å utløse reaksjoner fra Russland?

foboiJeg tror Kristine Olsen i Kirkenes var representativ for de fleste nordmenns forhold til Russland da hun sa: «Jeg kjenner ingen som er redd for nabolandet.» Klassekampens Ole Magnus Rapp intervjuet henne 29. januar 2022: Hun savnet russerne og minnet om at den norsk-russiske grensen aldri har vært krenket.

I Sverige, som i dag ikke deler grense med Russland, ruster de opp. Nå er de snart i NATO-familien også, uten noen nasjonal debatt eller eksternt påvist trussel. Ingen oppmarsjering av russiske tropper og tanks ved Karelen. Sverige og Finland søkte medlemskap i et NATO som man trodde skulle gå i oppløsning etter at erkefienden, Sovjet, gikk i oppløsning i 1991.

Dagens russerfrykt, sies det, er motivert ut fra frykten for okkupasjon – dette er det stor enighet om i NATO-land, og så allestedsnærværende at man finner det unødvendig å kildebelegge det. Det sies at Russland er imperialistisk og ekspansjonistisk, og at Putin søker en slags Trump-kopi à la ‘Make Russia Great Again’.

Min hypotese er at denne frykten ikke bare er falsk, men . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

John Y. Jones
John Y. Jones
Cand. philol, frilans journalist tilknyttet NY TID

Relaterte artikler