Sultkatastrofen i Sør-Sudan vokser dag for dag. 1,2 millioner mennesker er nå truet, og situasjonen blir bare verre og verre, konstaterer FN og hjelpearbeidere i området. (Foto: Nils-Inge Kruhaug, NTB Pluss)

Sør-Sudan: Fra virkelig ille til enda verre

Den største flyktningtragedien på det afrikanske kontinentet finner i dag sted i Sør-Sudan. Den vokser hele tiden og ser dermed ut til å bli en enda større sultkatastrofe.

Halle Jørn Hanssen
Hanssen ledet tidligere Norsk Folkehjelp
Email: joe-hall@online.no
Publisert: 10.11.2017

BOKUTDRAG: Da jeg nærmet meg slutten med nylig utgitte Lives at stake – South-Sudan during the Liberation Struggle – en oppdatert og utvidet engelsk utgave av På livet løs (2015) – var situasjonen for folket i Sør-Sudan som følger:

Ingen vet med sikkerhet, men indikasjonene er at mer enn 200 000 mennesker er døde på grunn av borgerkrigen 2013–2017, eller på grunn av sykdommer og sult forårsaket av krigen. Den seksuelle volden mot kvinner og barn har blitt beskrevet som det verste av sitt slag noen gang, og rapporter forteller at regjeringsstyrkene er hovedansvarlig for disse grusomhetene. Sør-Sudan har om lag 11 millioner innbyggere. Om lag 2 millioner av disse er flyktninger i eget land og cirka 200 000 av dem er under beskyttelse i FN-leire i Sør-Sudan. Omtrent 2 millioner er flyktninger hovedsakelig i nabolandene, og rundt 5,5 millioner har en utrygg ernæringssituasjon. Om lag 100 000 i staten Unity er truet av sult og død. De er alle fullstendig avhengige av internasjonal humanitær hjelp gjennom FN og internasjonale ikke-statlige organisasjoner.

Myndighetenes propaganda. Kiir-regjeringen har ikke på noe tidspunkt siden januar 2014 gjort noe som helst for å hjelpe de lidende massene i deres eget land. Den totale likegyldigheten overfor disse menneskene i nød som både presidenten selv og hans hoff vedvarende viser, sjokkerer både folket i Sør Sudan og i hele verden (se intervju med Salva Kiir på Deutsche Welle 24. august 2017).

Likegyldigheten presidenten utviser overfor sitt eget folks lidelser, er sjokkerende.

Det er en viktig faktor i ødeleggelsene av Sør-Sudan som stadig overses. De fleste sørsudanesere kan ikke lese og skrive, men de hører på radiosendinger. Regjeringen har de facto tatt kontroll over alle medieinstitusjoner. Undertrykkelsen av ytringsfriheten er massiv. De privateide mediene blir truet og trakassert. De statseide – South Sudan Radio og TV – har hver dag siden 13. desember 2013 blitt brukt som propagandamaskiner. Budskapene er på den ene siden lovprisninger av presidenten og hans hoff, og på den andre skittkasting om de fleste av de ledende frihetskjemperne fra frigjøringskrigen som har falt i unåde hos presidenten. Det svært fattige, uopplyste og uskyldige folket i Sør-Sudan, hvorav om lag 80 prosent er analfabeter, ledes til å tro at de som ødelegger dem er «de snille», mens de dyktige lederne som nå er i eksil – og som kunne ha styrt landet på en fredelig og verdig måte – er «de slemme».


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer