Sør-Sudan: Fra virkelig ille til enda verre

Den største flyktningtragedien på det afrikanske kontinentet finner i dag sted i Sør-Sudan. Den vokser hele tiden og ser dermed ut til å bli en enda større sultkatastrofe.

Sultkatastrofen i Sør-Sudan vokser dag for dag. 1,2 millioner mennesker er nå truet, og situasjonen blir bare verre og verre, konstaterer FN og hjelpearbeidere i området. (Foto: Nils-Inge Kruhaug, NTB Pluss)
Halle Jørn Hanssen
Hanssen ledet tidligere Norsk Folkehjelp

BOKUTDRAG: Da jeg nærmet meg slutten med nylig utgitte Lives at stake – South-Sudan during the Liberation Struggle – en oppdatert og utvidet engelsk utgave av På livet løs (2015) – var situasjonen for folket i Sør-Sudan som følger:

Ingen vet med sikkerhet, men indikasjonene er at mer enn 200 000 mennesker er døde på grunn av borgerkrigen 2013–2017, eller på grunn av sykdommer og sult forårsaket av krigen. Den seksuelle volden mot kvinner og barn har blitt beskrevet som det verste av sitt slag noen gang, og rapporter forteller at regjeringsstyrkene er hovedansvarlig for disse grusomhetene. Sør-Sudan har om lag 11 millioner innbyggere. Om lag 2 millioner av disse er flyktninger i eget land og cirka 200 000 av dem er under beskyttelse i FN-leire i Sør-Sudan. Omtrent 2 millioner er flyktninger hovedsakelig i nabolandene, og rundt 5,5 millioner har en utrygg ernæringssituasjon. Om lag 100 000 i staten Unity er truet av sult og død. De er alle fullstendig avhengige av internasjonal humanitær hjelp gjennom FN og internasjonale ikke-statlige organisasjoner.

Myndighetenes propaganda. Kiir-regjeringen har ikke på noe tidspunkt siden januar 2014 gjort noe som helst for å hjelpe de lidende massene i deres eget land. Den totale likegyldigheten overfor disse menneskene i nød som både presidenten selv og hans hoff vedvarende viser, sjokkerer både folket i Sør Sudan og i hele verden (se intervju med Salva Kiir på Deutsche Welle 24. august 2017).

Likegyldigheten presidenten utviser overfor sitt eget folks lidelser, er sjokkerende.

Det er en viktig faktor i ødeleggelsene av Sør-Sudan som stadig overses. De fleste sørsudanesere kan ikke lese og skrive, men de hører på radiosendinger. Regjeringen har de facto tatt kontroll over alle medieinstitusjoner. Undertrykkelsen av ytringsfriheten er massiv. De privateide mediene blir truet og trakassert. De statseide – South Sudan Radio og TV – har hver dag siden 13. desember 2013 blitt brukt som propagandamaskiner. Budskapene er på den ene siden lovprisninger av presidenten og hans hoff, og på den andre skittkasting om de fleste av de ledende frihetskjemperne fra frigjøringskrigen som har falt i unåde hos presidenten. Det svært fattige, uopplyste og uskyldige folket i Sør-Sudan, hvorav om lag 80 prosent er analfabeter, ledes til å tro at de som ødelegger dem er «de snille», mens de dyktige lederne som nå er i eksil – og som kunne ha styrt landet på en fredelig og verdig måte – er «de slemme».

Status quo. Sør-Sudan er i dag rammet av den største flyktningtragedien på det afrikanske kontinentet, og tragedien kan fremdeles vokse til å bli en enda større sultkatastrofe. De materielle ødeleggelsene er omfattende. Delstatene Jonglei, Unity og Upper Nile var i begynnelsen av krigen hardest rammet, men nå har krigens ødeleggelser nådd de fleste delstatene. Oljeproduksjonen er sunket til om lag 40 prosent av det den var i 2010. Regjeringen har lånt milliarder av amerikanske dollar – hovedsakelig fra Kina og arabiske land – med sikkerhet i fremtidig oljeproduksjon og tilgang til andre naturressurser. Men regjeringen ser nå ut til å ha mistet all tillit i utlånsmarkedet. Sentralbanken har i lang tid trykt sørsudanske pundsedler som blir mindre og mindre verd. Inflasjonen kryper opp mot 1000 prosent. For å si det rett ut: den sørsudanske staten er teknisk konkurs. Politisk har systemet blitt svært repressivt, og enhver likhet med demokrati er forsvunnet for lengst. Sør-Sudan er i dag et diktatur.

Borgerkrigen som brøt ut i 2013 har ødelagt mer for folket og samfunnet i Sør-Sudan enn den lange perioden med frigjøringskrig fra 1983 til 2005. Forutsatt at fred med trygghet, respekt for menneskerettigheter og frihet en gang kan gjenopprettes, kan det ta en generasjon eller mer å få landet tilbake på det materielle nivået det var sommeren 2013.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.