Bestill sommerutgaven her

Anbefalt litteratur i sommer

BOKTIPS NY TIDs kritikere og redaksjon anbefaler bøker til sommerferien.

NY TID omtaler i hovedsak sakprosa, men her fikk kritikerne velge fritt blant både nytt og gammelt, som har gitt et spennende utvalg. Alle bøkene er tilgjengelig i bokhandel/nettbokhandel (Amazon, Ark, Adlibris, Tanum, Norli).

Ranveig Eckhoff

Eckhoffs anbefalte

Fang Fang: Wuhan diary, Dispatches from a Quarantined City
(HarperVia, 2020)
En dagbok som nå er utgitt i e-bokform, av en av Kinas viktigste forfattere i dag. Dette sier New York Times om boka: This book is most scorching in Fang Fang’s calls to hold to account the leaders who downgraded and minimized the virus, wasting nearly three weeks and allowing it to seep into the world at large. She rallies around this topic like Henry V pacing the floorboards before the Battle of Agincourt. She may live meekly during the lockdown, but she writes bold sentences. [Engelsk e-bok fra Amazon, tysk innbundet eller e-bok fra Hoffmann Campe hos Lehmanns]

James Balwin: Giovanni’s room
(Utgitt 1956, Penguin 2007)
Balwin er en vintage forfatter, langt forut for sin tid. Denne fortellingen om forbudt kjærlighet fra 1950-tallet setter mye i perspektiv, ikke minst i disse dager. Her er en afroamerikaner som for over et halvt hundre år siden ga seg selv en stemme, en som høres den dag i dag.

Toril Brekke: Kobrahjerte
(Aschehoug 2020)
Bok nummer to i en trilogi som startet med Alle elsket moren din. Toril er en klassevenninne, og vi gikk sammen på Nissen skole på sekstitallet. Jeg kan bekrefte at hun tar dette miljøet på kornet. Både dyptpløyende og lettlest, skulle være perfekt sommerlektyre.

Eckhoffs omtaler og artikler finner du her.

 Niels Johan Juhl-Nielsen

Bøker Niels Johan

Bruno Latour: Ned på Jorden
(Dansk utg.: Information 2018, eng. utg. Down to Earth, Polity 2017)
Med Corona-virus har vi fået bekræftet en sårbarhed som nødvendiggør en opvågning. Perioden efter Anden Verdenskrig med den store accelleration rinder ud. Latour leverer et nødvendigt bud på en nytænkning.

Anders Dunker: Genopdagelse af Jorden (DK: Forlaget Virkelig 2020, NO: Spartacus, 2019)
Citat fra bogen: “Teknologi må (…..) bearbejdes på alle niveauer, således at den støtter op om en organisk orden, bidrager til stabilitet og mindsker til kaos, ophedning og opløsning”.

Mickey Gjerris: Lyse grønt håb (Bibelselskabets Forlag)
Klima- og naturkrisen er udtryk for et etisk og åndeligt problem. Bioetiker og teolog Mickey Gjerris giver et bud på hvorledes vi grundlæggende kan ændre vores forståelse af menneskets rolle i verden og hvad “det gode liv” er.

Juhl-Nielsens omtaler og artikler finner du her

Kjetil Korslund

Korslunds anbefalte

Dave Ball: Electronic Boy: My Life In and Out of Soft Cell
(Omnibus Press, 2020)
Meget informativ og underholdende biografi fra en av synthpopens gründere. Hans beskrivelser av oppvekst i Blackpool gjør at man skjønner Soft Cells biotop bedre: Her er svindlere, gledespiker, dverger, damer med skjegg, og han som har solgt iskrem i 40 år.

Christian Adam: Lesen unter Hitler: Autoren, Bestseller, Leser im Dritten Reich
(Fischer 2012)
Tittelen sier det hele. Dette er første grundige undersøkelse av hva som faktisk ble lest i Nazi-Tyskland.

James Hogg: The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner (1824)
En av de mest interessante gotiske romanene. Hovedpersonen har fått streng kalvinistisk oppdagelse og blir av en merkelig skikkelse overtalt til å drepe mennesker som allerede er fordømt av Gud. Historien fortelles først av «The Editor», så av hovedpersonen selv. Men hvem er denne andre skikkelsen? Finnes han?

Korslunds omtaler og artikler finner du her.

Truls Lie, redaktør

Truls anbefalte bøker

Karin Haugane: Språk og erfaring
(Gyldendal 2020)
Boken går inn på noen viktige skikkelser i kulturhistorien, som Paul Celan, Gunvor Hofmo eller Sylvia Plath. På en måte ligner kanskje noe av boken, på Hannah Arendts Men in Dark Times. Men først og fremst, er boken skrevet ut fra Hauganes egne erfaringer.

Giorgio Agamben: Brugen av kroppene
(Forlaget THP)
Agamben siste hovedverk, om biomakt, myndighetenes kontroll over kroppene, eller hvordan han forholder seg til tenkere som Michel Foucault og Martin Heidegger.

Jens Bjørneboe: Kruttårnet
(Pax) I denne romanen, fra trilogien «Bestialitetens historie», kan man bli kjent med «protokollføreren» og en del tanker om anarkismen. Om man ikke vil direkte lese i Bjørneboes essaysamling Politi og Anarki. Begge på Pax forlag.

Lies omtaler og artikler finner du her.

 Henning Næss

Hennings anbefalte bøker

Erik Fosnes Hansen: Beretninger om beskyttelse
En språklig svært gjennomarbeidet roman som består av en rekke ulike historier som er vevd inn i hverandre. Om alle de ulike hendelsene vi kaller tilfeldigheter.

Ian McEwan: Machines like me
En interessant historie om en mann som innfører et tredje element i et forhold: En mannlig, menneske-lignende maskin, en såkalt humanoide, og de problemene dette medfører.

Martin Tesli: Det merkelige tilfellet Leira og doktor Didriksen
Om to svigerbrødre som våkner opp etter en durabelig rotbløyte, og som oppdager at de er rykket fem hundre år tilbake i tid, men fremdeles befinner seg på samme sted – en øy i Oslofjorden.

Næss’ omtaler og artikler finner du her.

Nina Trige Andersen

Ninas anbefalte

Nina anbefaler den boken hun leser i øyeblikket:

Park Yung Rang aka Joan Rang Kristensen: Omkring Floden Han
(Rebel Without a Cause, 2020)
En poetisk, rasende, nysgerrig, spiddende og morsom-på-trods fortælling om at undersøge og forstå sin egen plads i historien – en historie om krig og storpolitik, splittede familier og delte skæbner, racisme og pengestrømme, gode hensigter og slette gerninger, systemløgne og hvide løgne, arkivspor og dokumentforfalskning. Det er ikke småting, der er foregået og foregår (i) Omkring Floden Han, og bogen giver en indsigt i systemet transnational adoption, som går direkte i nervebanerne.

Trige Andersens omtaler og artikler finner du her.

 

 

Du vil kanskje også like