I tiden der bare «nødvendige» reiser er tillatt


Å REISE: Hvor skal du reise når pandemien herjer reisemålet? I litteraturen, selvsagt. På bøkenes øde øyer kan du spenne opp hengekøyen uten å bli smittet av annet enn lengsel.

For noen år siden var tiden kommet for å rydde ut av bestefars leilighet. Et langt liv skulle sorteres i fire bunker: «kaste», «spare», «gi bort» og «selge.» Slitte fotoalbum, paraplyer med ruter og paisley-mønster, tårn med hvite lakener i tykk bomullskvalitet. Godt brukte brødformer, utdaterte skrutrekkere. Og bøker. Lange rader med «Hvem, Hva, Hvor», engelske romaner og fillete krim. Men så nederst; flere meter med slitne stoffrygger og titler bleknet i gull:

Polynesisk passat. Sydhavseventyr. Sol over Guatemala. Inkaens testamente. Tai-Pi – fire måneder blant innfødte på Marquesas-øyene. Lykkelig den som finner sin øy. Hyllemeter på hyllemeter med lengsel vekk fra sure norske vintre. Flere av bøkene hadde understreket beskrivelser av eksotiske steder med tynn penn. Bestefar, han som aldri reiste lenger enn hytta på fjellet. Og aller helst ikke lenger enn ørelappstolen i sin egen stue. Bestefar – en lenestolseventyrer! Det var en annen tid. Verden var vanskeligere tilgjengelig, og kanskje ble noen lest under krigen, da verden utenfor stolen var lukket og låst for de fleste.

Nå har vi vår egen krig – krigen mot virus, og igjen har vi fått smake på en verden vi ikke kan nå.

Men gjør det egentlig noe? Reisereklamene lovet skjulte perler, men øyene var fullbooket. De lovet brun hud, romantikk på stranden, glade barn. Så ble det flass, vabler, klamydia og sure unger i stedet. Vi ville ha varme, så ble de for varmt. Vi ville ha ro, men fikk bare stress.

Og så feriens …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Anne Håskoll-haugen
Håskoll-Haugen er frilansjournalist,

Relaterte artikler