BLACKWING AEROVIRONMENT, INC.

Ute av kontroll


AVISENS LEDER I JULI OM AUTONOME VÅPEN

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2019-07-01

Forstår vi egentlig de langvarige konsekvensene av staters nye satsing på autonome våpen og bruk av droner?

Dronen som USA sist måned sendte inn i iransk territorium som ble skutt ned, brukes politisk av amerikanerne slik de ellers driver opp verdens militær-industrielle vanvidd. I skrivende stund har USA gjort verden til et farligere sted å være. De har nå lykkes med å provosere Iran til å starte anrikning av uran for atomvåpen. Vel, kloden kan i dag utslettes på 7–8 minutter. (Se også våre to artikler om Doomsday)

Men det er ikke dette som er mitt poeng med tittelen «Ute av kontroll». I et offentlig mentalt klima der man stadig skal føle seg krenket og indignert – massemedia bidrar psykologisk så godt de kan med slike følerier – leter man stadig fram fiender. Og med nok fiender eller «terrorister» rundt neste hjørne legitimerer dette bruken av utrolige 16 000 milliarder kroner årlig for å holde i gang militærindustrien. I et slikt klima utvikles også nye våpensystemer som ubemannede droner.

Spioner

Eksempelvis er tiden med fiendtlige spioner som nattestid svømmer i land fra ubåter, snart over. Dronene overtar. Den amerikanske marinen har utviklet Heterogeneous Collaborative Unmanned Systems (HCUS), der én eller flere droner («encapsulated payload») kommer fra ubåtene. Eller utsendte stimer av undervannsdroner som ligger og venter på ordre – for akustisk å identifisere fiendtlige krigsskip og ubåter.

Som The Economist nevner 22. juni, skal dronene – kanskje den neste over Iran – kunne slippe ned en rekke solcelledrevne sensorer, forkledd som steiner, som fra forskjellige posisjoner sender tilbake informasjon fra kamera og mikrofon, eller avlytter radiotrafikk og signaler i området.

Abonnement kr 195/kvartal

Man antar også at droner kan lages som forsyner seg selv med drivstoff og våpen – for så å repetere aksjoner. Svermer av droner skal også kunne  samarbeide og tilpasse seg situasjoner – i kampen mellom maskin og menneske.