Ute av kontroll


AVISENS LEDER I JULI OM AUTONOME VÅPEN

Forstår vi egentlig de langvarige konsekvensene av staters nye satsing på autonome våpen og bruk av droner?

Dronen som USA sist måned sendte inn i iransk territorium som ble skutt ned, brukes politisk av amerikanerne slik de ellers driver opp verdens militær-industrielle vanvidd. I skrivende stund har USA gjort verden til et farligere sted å være. De har nå lykkes med å provosere Iran til å starte anrikning av uran for atomvåpen. Vel, kloden kan i dag utslettes på 7–8 minutter. (Se også våre to artikler om Doomsday)

Men det er ikke dette som er mitt poeng med tittelen «Ute av kontroll». I et offentlig mentalt klima der man stadig skal føle seg krenket og indignert – massemedia bidrar psykologisk så godt de kan med slike følerier – leter man stadig fram fiender. Og med nok fiender eller «terrorister» rundt neste hjørne legitimerer dette bruken av utrolige 16 000 milliarder kroner årlig for å holde i gang militærindustrien. I et slikt klima utvikles også nye våpensystemer som ubemannede droner.
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
- Advertisement -
- Advertisement -
Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte