TEKNOMAKTENE: To nye bøker om menneske og teknologi: Vi påvirkes alle av det trykkammeret sosiale plattformer som Facebook skaper. Og hva med NRK, skal de delta aktivt i en slik en slik utvikling?

Kroglund er kritiker og skribent.

Mennesket og teknomaktene. Hva gjør de nye teknologiene med oss?
Forfatter Dag Hareide, Aschehoug

Det store spillet. Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder
Forfatter Bår Stenvik, Cappelen Damm

Gandalf rir på ørnenes rygg til Dommedagsberget og redder Frodo og Sam fra døden. De frie borgerne i Midgard går seirende ut av slaget ved Mirannion, og Aragon blir kronet til konge av Gondor. Hobbitene kan reise hjem til fest i Hobsyssel, og slik ender det tredje tideverv. Men hvor er vår tids Gandalf? Hvem kan redde oss fra dagens Sauroner, teknomaktene, som allerede er godt i gang med å fortære vår sjel og vår identitet?

Det skal ikke mye fantasi til for å se for seg naturverneren, samfunnsdebattanten og menneskerettighetsaktivisten Dag Hareide som en Gandalf-skikkelse. Men der Gandalf hadde en magisk stav og trolldomskunster i ermet, har Hareide bare bekymring og mange spørsmål. Det finnes heldigvis noen gode hjelpere der ute, slik som journalisten Bår Stenvik, som kommer med forslag til kur. Hver for seg har Hareide og Stenvik skrevet to av Norges viktigste sakprosabøker denne høsten.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal