Vaksinetvang del 2: Sporing og overvåkning


OVERVÅKNING: Det blir nå obligatorisk koronatesting av reisende til Norge. Selv kan du i nær fremtid bli avkrevd koronapass når du skal fly. I Kina benyttes droner til overvåkning av folket.

[ Undersak til omtale av Vaksinetvang av Trond Skaftnesmo. Del 1 finner du her. ]

 

Ifølge Skaftnesmos bok Vaksinetvang tok det to uker etter at WHO erklærte koronapandemi til at 19 land hadde innført digitale sporingstiltak og oppsiktsvekkende metoder: Enkelte land sensurerte sosiale medier, tok i bruk droner og ansiktsgjenkjennelse i sporingsarbeidet – de sørget generelt for at befolkningen holdt seg på myndighetenes pandemilinje.

Forrige sporingsapp-fiasko i Norge er kjent, men nå har det kommet en ny app. Om den lider samme skjebne med få nedlastinger, gjenstår å se. Det finnes også andre verktøy. I Vaksinetvang skildres et scenario der du sniker deg ut en strålende soldag, går på stranden og «hører summingen fra en drone som etter få sekunder gjenkjenner deg og sier: Det er fra Helse Vest. Du er identifisert som NN. Du har brutt karantenereglene og ilegges en bot. Du må straks gå hjem, ellers tilkalles politiet. Dronen følger deg hjem».

Usannsynlig? Det kommer an på hvordan vaksineprogrammet fungerer, og på hvordan koronaviruset utvikler seg videre.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Iril Kolle
Kolle er redaksjonssjef i Ny Tid.

Siste kommentarer:

Narkostaten som hoppet over demokratiet

ALBANIA: Hvorfor støtter Vesten et land som er i klørne på organisert kriminalitet?

Koronavaksiner: vitskap og myter

KRONIKK: Vitskapen har gjort raske framsteg når det gjeld å produsera ei vaksine mot Covid-19. Men kan vaksineprogramma bli grunna på aktivt samtykke og autonome val frå medborgarane? Og går vitskapleg rasjonalitet nå hand i hand med kreative former for irrasjonalitet?

Vaksinetvang – noen korreksjoner

TILSVAR: Forfatter Trond Skaftnesmo kommenterer NY TIDs omtale av boken Vaksinetvang.

Kurderne i Rojava

ANARKISME: I Murray Bookchins socialøkologi så Abdullah Öcalan, hvorledes dynamikken i kvindefrigørelsen kunne og måtte forenes med direkte-demokrati og økologi.