Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Smittesporing, overvåkning og konsekvenser

OVERVåKNING: Hvor mye frihet har du egentlig, hvis dine bevegelser begrenses av et koronapass og du får sparken hvis du nekter å bli vaksinert?

(Maskin-oversatt fra Norsk av Gtranslate (utvidet Google))

Iril Kolle
Kolle er redaksjonssjef i Ny Tid.

[ Tillegg til omtale av Vaksinetvang av Trond Skaftnesmo. Del 1 finner du her. ]

Forrige sporingsapp-fiasko i Norge er kjent, men så kom det en ny app. Om den lider samme skjebne med få nedlastinger, gjenstår å se. Per 22. februar har appen Smittestopp blitt lastet ned mer enn 100 000 ganger i Google Play. Det finnes også andre verktøy. I Vaksinetvang skildres et scenario der du sniker deg ut en strålende soldag, går på stranden og «hører summingen fra en drone som etter få sekunder gjenkjenner deg og sier: Det er fra Helse Vest. Du er identifisert som NN. Du har brutt karantenereglene og ilegges en bot. Du må straks gå hjem, ellers tilkalles politiet. Dronen følger deg hjem».

Usannsynlig? Det kommer an på hvordan vaksineprogrammet fungerer, og på hvordan koronaviruset utvikler seg videre. For hvordan kan virusutbrudd og befolkning kontrolleres? Et stikkord er EI – Epidemic Intelligence, som omtalt i Lars Thor Smiths kronikk. EI innebærer overvåkning og kontroll av patogener med tanke på en tidlig vurdering av og advarsel til befolkningen om truende epidemier av smittefarlige sykdommer. Det første systemet for overvåkning av smittespredning i EU-regi, The European Surveillance System (TESSy), har hovedkontor i Sverige.

Obligatorisk testing

Vi har allerede hatt et juridisk omstridt karantenehotell for tilreisende, der advokatforeningen mente ordningen må skrotes. Senere ble det oppstyr rundt utredning av portforbud. Virkemidlene mot pandemien kan være alt fra overvåkning til kontroll – testing, sporing og innskrenkning av personlig frihet. Ifølge boken Vaksinetvang implementerer New Zealand karanteneleire og tvungen koronatesting.

Regjeringen kom med en pressemelding før jul om at det fra 2. januar 2021 blir testplikt for alle innreisende fra utlandet til Norge, også nordmenn. Brudd kan straffes med bøter. Testplikten kom 9 måneder etter utbruddet og det er mange unntak. VG melder 2. februar at Innreiseregistreret har registrert 180 204 grensepasseringer siden innføringen i januar der 48 438 reisende var unntatt karantenekrav.

I Hongkong tar de i bruk andre metoder. Der går innbyggerne med elektronisk armbånd – men også app installert på mobiltelefonen som gir beskjed hvis man er i nærheten av en smittet person. Det kinesiske selskapet Hanwang Technology er blant flere som har utviklet en teknologi for å gjenkjenne folk med ansiktsmaske, og ifølge Vaksinetvang har droner patruljert nabolag i Kina for å sjekke om innbyggerne bruker maske eller holder seg innendørs (omtalt også hos Businessinsider). Kinas omtalte Zhima Credit system måler borgernes sosiale kreditt og straffer den enkelte som bryter loven – med sanksjoner som at de hverken får lån eller muligheter til å reise.

Et register opprettes over dem som nekter å la seg vaksinere

Portforbud og vaksinenekt

I Spania er det nå alarmtilstand (ikke unntakstilstand) og portforbud mellom klokken 23 og 06, gjeldende frem til mai 2021. Vaksinen er ikke obligatorisk. Men den spanske helseministeren melder at det opprettes et register over dem som nekter å la seg vaksinere. Man skal kunne sjekke om en person har takket nei – uansett årsak. Hensikten er at alle skal få tilbud om vaksine, hevder helseminsteren i et intervju med TV-kanalen La Sexta.

Registeret er ikke offentlig, men Spania vil dele det med andre EU-land – «noe vi også gjør med andre behandlinger», sier ministeren. «Internasjonale organisasjoner og særlig innen Europa anbefaler at vi deler informasjon om legemiddelovervåkning og vaksineprosesser med hverandre», legger han til.

Arbeidsgiveren krevde at alle ansatte lot seg vaksinere. Da hun ville utsette vaksinetidspunktet, fikk hun sparken.

Skaftnesmo siterer et innlegg i Dagens Medisin om at «vi må ikke komme i en situasjon der […] koronapass er en forutsetning for å jobbe eller få jobb». Den 17. februar i år kunne vi lese om amerikanske Bonnie Jacobson (34) som arbeidet som servitør i New York. Hun prøver å bli gravid, og ønsket ikke å ta koronavaksinen. Arbeidsgiveren krevde at alle ansatte lot seg vaksinere. Da hun ville utsette vaksinetidspunktet, fikk hun sparken.

Jacobson understreker til NBS News at hun ikke er vaksinemotstander, men var usikker på hvordan vaksinen ville påvirke hennes muligheter til å bli gravid.

I Danmark har det i februar vært opptøyer i København, der man protesterer mot koronatiltakene og digitale vaksinepass mens den nye pandemiloven debatteres. Flertallet, utenom regjeringen, vil endre pandemiloven (se hovedsak). Demonstrantene mener (ifølge NRK) at et digitalt vaksinepass vil implisere at det er obligatorisk å vaksinere seg, og at dette utgjør ytterligere innskrenkinger på den personlige friheten.

Luftfartsorganisasjonen IATA ønsker å utstede et digitalt reisepass.

Koronapass på mobilen?

Såkalte Koronapass diskuteres for å få fart på økonomien og turismen. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA ønsker å utstede et digitalt reisepass som viser om innehaveren er testet for og/eller vaksinert mot korona. En mobilapp ventes allerede i mars 2021. Og New York Times melder at en rekke flyselskaper vil lansere helseappen Commonpass, som etter hvert også kan fungere som vaksinepass. En QR-kode gir da flyselskapene beskjed om man kan reise på visse internasjonale flygninger.

Vaksinasjonslege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken uttaler til VG at det først er når det kommer data som tyder på at koronavaksiner beskytter mot å smitte videre, at vaksinesertifikater og reisepass gir mening. Da regner han med at både flyselskap og nasjoner vil kreve bevis for at reisende er vaksinert – slik det nå er krav om for gulfeber.

Og Svein Aarseth, lege og leder av Rådet for legeetikk, skriver i et innlegg i TNL: «Jeg har problemer med å se nytteverdien.» Han påpeker at et koronapass kan misbrukes. WHO advarte i april 2019 mot å utstede ‘immunitetssertifikat’ – da man i dag vet for lite om påviste antistoffer og smitterisiko hos den vaksinerte. Det er viktig å skille mellom et vaksinekort og et immunitetssertifikat, sier en talsperson fra WHO til Newsweek. WHO har begynt å se på hvordan vanlige vaksinebevis på papir kan gjøres digitale.


Del 1: Om boken Vaksinetvang

LES OGSÅ  forfatter Trond Skaftnesmos innlegg med korrigeringer til NY TIDs bokomtale.

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Annonsørinnhold

Dette bør du vite før du søker om forbrukslån

Hvis du først skal låne penger uten å stille med sikkerhet er det om å gjøre og finne de beste tilbudene, og sette deg grundig inn i betingelsene.

Med leiebil kan du få en unik ferieopplevelse i Norge

Mange planlegger å feriere i Norge også kommende sommer. Da kan en leiebil være med på å gjøre ferien fleksibel, opplevelsesrik og minneverdig. Det lønner seg imidlertid å planlegge tidlig. Her gir vi noen tips til hvordan du kan legge opp til en unik sommer for deg og alle i familien.

Siste artikler

Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
Gimmick / Theory of the Gimmick (av Sianne Ngai)Sianne Ngai er én af sin generations mest originale marxistiske kulturteoretikere. Men hun synes opsat på at trække æstetikken ned i sølet.
Samlivsbrudd / Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane (av Alhassane A. Najoum)Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Kronikk / Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.