Bestill sommerutgaven her

Gleden av andres arbeid

The Process Genre. Cinema and the Aesthetic of Labor
GJØR DET SELV /  Forfatteren Salomé Aguilera Svirsky dissekerer og avgrenser en visuell sjanger vi kjenner til, men ikke har lært oss å sette pris på.

«Neeeeeei! Hvorfor?!?» Vi hadde kommet til scene tre i den knapt seks minutter lange videoen The Most Unsatisfying Video in the World ever made da partneren min ikke orket mer. Den hadde vært smertefull å se på helt fra begynnelsen av, da en kake langsomt ble delt opp i meningsløse, ujevne biter. Da det kom en pose fargerikt Skittles-godteri på skjermen sammen med en pose like fargesprakende M&M, gjettet hun (helt riktig) at de ville bli blandet sammen i samme bolle – de har litt ulik fasong og størrelse.

Alt ble utført til den samme monotone, optimistiske og typiske bakgrunnsmusikken vi hører i mange «gjør-det-selv»-videoer. [Vil du se slurvet utført deling av tomat i skiver, fomling med kortstokk og folk som ikke klarer å tegne rette streker med linjal, skrelle et egg eller klippe papir, er dette videoen for deg, red.anm.]

Prosess-sjangerensevne til å trenge inn i tilskuerens sinn er noe som kan mobiliseres for politiske formål på begge sider.

Videoen er, slik forfatter Salomé Aguilera Svirsky beskriver den, «en parodi på presentasjon av en prosess» – en parodi på en gjør-det-selv-video. Alle de 20 scenene i nevnte video viser et «forhold til formgivende aktiviteter, av arbeid», og noen av klippene viser at man på sett og vis «får jobben gjort», men det er utført med dårlig teknikk, sviktende ferdigheter, feil valg av materialer og verktøy og en lang rekke tilfeldigheter som er det motsatte av hva kino-, medie- og dokumentarforsker Svirsky kaller «prosess-sjangeren» – et fenomen som ikke har blitt navngitt og dermed heller ikke teoretisert før nå.

Tilsynelatende enkelt

Prosess-sjangeren er – fra industriell kinofilm tidlig på 1900-tallet til moderne gjør-det-selv-videoer på YouTube – i det store og hele en «sekvensielt ordnet fremstilling av noen som lager . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Du vil kanskje også like