Fidel Castro Cuba

Fiaskoen i Grisebukta


Da John F. Kennedy ansporet cubanske flyktninger til invasjonen i Grisebukta for drøye 40 år siden, trodde CIA at "frigjørerne" ville bli møtt av jublende cubanere. Slik gikk det ikke, forteller Arnljot Løseth, førsteamanuensis i historie ved Høgskolen i Volda.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2001-05-31

Tidlig om morgenen den 17. april 1961 iverksatte cubanske flyktninger, med støtte fra den amerikanske etteretningsorganisasjonen CIA, en invasjon i Grisebukta på den sørvestlige delen av Cuba. To dager før hadde cubanske flyplasser blitt bomba for å sette det cubanske flyvåpenet ut av spill, og for å rydde terreng for invasjonsstyrkene. Men det cubanske flyvåpenet ble ikke eliminert, og invasjonsstyrkene kom aldri lenger enn til sumpene i Grisebukta.

President John F. Kennedy hadde gitt ordre til invasjonen, men den var blitt forberedt under Eisenhower-administrasjonen. CIA-sjefen, Allen Dulles, hadde forsikret både Eisenhower og seinere Kennedy om at han vil gjøre ende på Fidel Castro på samme måte som CIA hadde gjort ende på Jacobo Arbenz i Guatemala. Arbenz reformregjering ble styrta i et kupp organisert av USA i 1954. “Forbrytelsen” var at han hadde satt i gang en jordreform, der han tok udyrka jord fra United Fruit Company, og begynte å fordele den til tusener …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal