Grusomhetens teater

En strategi for fred

KENNEDY / Han sa i sin tale i 1963: «Der uvitenhet altfor ofte florerer og sannheten for sjelden råder, er det viktigste temaet vi har: verdensfred.» Var det mulig, slik han sa, «å skape forhold så våpen endelig kan avskaffes»? Ifølge Kennedy hadde kampen for nedrustning vært en sak for USAs regjeringer siden 1920-tallet. Slik har det ikke vært for særlig mange av hans etterfølgere.

Av John Jones, innledning:

Talen er av FN-rådgiver og økonomiprofessor Jeffrey Sachs beskrevet som viktig for oss fordi den taler rett inn i dagens Ukraina-situasjon og holdningene vi må ta i tu med hvis vi ønsker å hindre at den eskalerer til kjernefysisk krig.

Sachs trekker frem dette avsnittet i talen: «Fremfor alt må atommakter som forsvarer sine egne vitale interesser, samtidig søke å unngå konfrontasjoner som kan tvinge en motstander til å måtte velge mellom en ydmykende retrett og atomkrig. Å presse frem et slikt valg i vår kjernefysisk tidsalder vil være det endelige bevis på vår politikks konkurs – eller på vårt kollektive dødsønske for verden.»

Talen var modig. Kennedy advarer ikke bare mot atomvåpnenes mulige katastrofale konsekvenser, men også om behovet for å temme atomtrusselen og krigslysten i selve det amerikanske samfunnet. Kennedy måtte skrive talen i skjul, uten at mange med innflytelse i det demokratiske partiet og hans egen stab visste om det. Han brukte denne anledningen til å informere det amerikanske folket om den fremforhandlede Test Ban Treaty han hadde fullført med Sovjet og Storbritannia. Og han vendte seg til det amerikanske folket . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Relaterte artikler