KRIG I JEMEN: Stater Norge har lånt penger til, er viktige deler av krigsmaskineriet som nå herjer Jemen. En gutt går rundt i ruinene etter et bombeangrep på hovedstaden Sanaa 30. januar ledet av Saudi-Arabia. FOTO: AFP / MOHAMMED HUWAIS

Norge låner milliardbeløp til diktaturer


Egypt, Qatar og De forente arabiske emirater bomber sykehus, skoler og flyktningleirer i Jemen – og mottar lån fra Norge. 

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2016-02-18

Er det riktig at Norge og staten skal tjene penger på å gi lån til diktatorregimer som hamstrer våpen og systematisk forfølger, fengsler, torturerer og dreper folk de misliker? Det er relativt lite kjent og debattert i media, men en gjennomgang Ny Tid har gjort viser at norske borgeres pensjoner i dag sikres blant annet ved renteinntekter fra lån gitt til land som henretter og kjemisk kastrerer homofile, eller driver med massedødsdommer over politiske motstandere.
Stortingsrepresentant og nestleder i SV Snorre Valen mener de norske lånene til disse statene bidrar til å styrke regimenes evne til undertrykkelse og å sitte ved makten. «Norske lån til andre land er med på å finansiere overgrep, illegitim bruk av penger og er i verste fall med på å finansiere ulovlig krigføring,» sier Valen, og viser til den pågående krigen i Jemen.

Journalister og fotografer som har dekket demonstrasjoner i landet, har blitt skutt i hodet.

Ingen etiske begrensninger. Det er strenge etiske retningslinjer og reguleringer for hvilke selskaper Statens pensjonsfond (Oljefondet) kan investere i. Man skal eksempelvis ikke kjøpe aksjer i selskaper som driver med korrupsjon, kull, barnearbeid, landminer eller klasebomber. Men det eksisterer ingen etiske retningslinjer som begrenser hvilke stater Oljefondet og den norske staten kan låne ut penger til. Rundt 1300 milliarder kroner – 25 prosent av Oljefondet – er i dag investert nettopp i utlån til andre stater via statsobligasjoner. Disse lånene varer i en avtalt periode. Utlånerne tjener på dette gjennom renteinntekter på lånene. Rentene kan være på eksempelvis tre til syv prosent.
Regjeringene som låner, kan bruke pengene akkurat som de vil, uten at utlåner hverken får innsyn i eller muligheter til å begrense bruksområdene. Lånene betales tilbake etter avtalt tid – som oftest tre, fem eller ti år. Den eneste begrensningen Oljefondet har i dag, er at de ikke kan låne ut til regjeringene i Nord-Korea og Syria.

Milliardbeløp til diktaturer. Tidligere har Ny Tid skrevet om at Norge har solgt militært utstyr og ammunisjon til diktaturer i Midtøsten for over én milliard kroner de siste ti årene. Samtidig som Norge har solgt militært utstyr til disse diktaturene, har den norske staten også lånt penger til landene. Ny Tids gjennomgang av Oljefondets investeringer viser at den norske staten har lånt ut 1,3 milliarder kroner til diktaturene …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

1 kommentar

  1. I wonder what the corresponding facts about Sweden would be? Somebody!?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)