Bestill høstutgaven her

Norge er blitt en klimapolitisk sinke

Det svarte skiftet
Forfatter: Eivind Trædal
Forlag: Cappelen Damm (Norge)
Vår viktige samfunnsdebattant Eivind Trædal har skrevet en grundig historiebok om norsk klimapolitikk – og hvorfor den er på ville veier.

De siste par årene har jeg hatt gleden av å anmelde mange bøker om miljøvern, grønn samfunnsutvikling og grønn politikk her i Ny Tid. Mange har vært akademiske, noen skrevet av journalister. Nå har også en norsk politiker meldt seg på.

Eivind Trædals Det svarte skiftet peker på hvordan den miljøpolitiske oppvåkningen i 1970-årene ledet frem til miljøvalget 1989, med tverrpolitisk enighet om at norsk klimapolitikk skulle ligge et hestehode foran de øvrige land. Slik gikk det ikke: 30 år senere er vi en klimapolitisk sinke. Trædals bok belyser hva som skjedde på veien mellom da og nå.

Viktig debattant

Historien som fortelles, handler om oljens økende makt over sinnene våre, kombinert med den sterke forbruksveksten og de større klimautslippene som følger. I takt med norsk velstandsøkning har viljen til å ta nødvendige forholdsregler blitt stadig mindre; isteden har vi endret måten vi argumenterer på, slik at det dannes inntrykk av at norsk oljeproduksjon ikke er et problem, men snarere løsningen på problemet.

Denne politikken ble utfordret av Arne Næss, Erik Dammann og Sigmund Kvaløy Setreng, hvorpå en sterk vekstkritikk blomstret opp.

Det er ingen tvil om at den svarte . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Svein Hammer
Hammer er dr.polit. i sosiologi og fast anmelder i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5G og helsevirkninger

STRÅLING: Organisasjoner og faglige nettverk med nære bånd til telekom- og forsvarsindustri, bestemmer i praksis norske grenseverdier i dag.

Skitten strøm

KRONIKK: De nye AMS-strømmålerne forurenser strømnettet i huset med mer «skitten strøm» enn gamle målere.

Om å hylle eller krenke de døde

MINNER: Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

ORIENTERING: Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.

Ørestaden, Nordhavn, Amager Strandpark, Sluseholm, Lynetteholm

KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?

Det fargerike indiske mikrokosmos

REISEESSAY: På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …

Den kapitalistiske bildeverdenen

FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

FOTO: Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.

Markedsliggørelsen af Kinas økonomi

KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.

Kinas byutvikling

BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».

Hvis Skinner hadde vært i live i dag, ville han jobbet for Facebook

FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.

Kolonialismens tømmermenn

AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte