Bestill sommerutgaven her

Nøkternt og opprivende

Med en påfallende soberhet forteller dokumentarfilmen Hissein Habré, A Chadian Tragedy om de lite kjente overgrepene som fant sted under despoten Habrés styre
i Tsjad.  

Hissein Habré, A Chadian Tragedy
Regi: Mahamat-Saleh Haroun

«Vi må oppnå rettferdighet, slik at vi en dag kan gråte for våre døde,» sier Clément Abaïfouta i Hissein Habré, A Chadian Tragedy.

Den Film fra Sør-aktuelle dokumentarfilmen (som også ble vist på Bergen Internasjonale Filmfestival i forrige måned) forteller om de mange menneskerettighetsbruddene som ble begått i Tsjad under Hissein Habré, som var president i landet fra 1982 til 1990. Dette er en del av Afrikas historie som ikke har fått særlig oppmerksomhet i verden for øvrig, til tross for at titusener av mennesker skal ha mistet livet under hans særdeles brutale styre.

screen-shot-2016-10-12-at-16-25-33I Vestens øyne var Gaddafi i Libya den store fienden på det afrikanske kontinentet, mens Habré og hans fryktede hemmelige politi angivelig ble støttet av både Frankrike og USA.

I 2015 ble Habré omsider stilt for retten i en spesialdomstol i Senegal, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten, som den første afrikanske despoten stilt ansvarlig for sine handlinger i en rettssak støttet av Den afrikanske union. Dette førte til at mannen som har blitt omtalt som «Afrikas Pinochet» i mai i år ble dømt til livsvarig fengsel for seksuelt slaveri, tortur og for å ha bestilt drap på 40 000 mennesker.

Portretterer ofrene. Samme måned som denne dommen falt, hadde Hissein Habré, A Chadian Tragedy premiere på årets utgave av filmfestivalen i Cannes. Filmen vier imidlertid ikke så mye plass til selve rettssaken, men fokuserer i stedet på noen av dens pådrivere, i form av en støtteorganisasjon for de mange ofrene for regimets overgrep.

Dokumentaren er bygget opp som en serie utvalgte portretter av disse menneskene, som beretter inngående om grusomhetene de har blitt utsatt for, og stadig er både fysisk og psykisk sterkt preget av. Dette gjør de til dels rett i kamera, men i større grad i samtaler med den nevnte Clément Abaïfouta, som selv er et av ofrene, og som fungerer som en slags forteller og «programleder» i filmen.

Mannen som har blitt omtalt som «Afrikas Pinochet» ble dømt til livsvarig fengsel for seksuelt slaveri, tortur og for å ha bestilt drap på 40 000 mennesker.

En av disse samtalene involverer også en av voldsutøverne, hvor Abaïfouta inntar rollen som moderator mellom denne eldre mannen og en av . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også like