Bestill sommerutgaven her

Mot et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk

Vinden snur
Regissør: Kieran Kolle
(Norge)

RUSREFORMEN / Kanskje er det motstanderne av regjeringens rusreform som aller helst bør se dokumentaren Vinden snur, som følger tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk.

Vinden snur er en passende tittel på Kieran Kolles dokumentarfilm om norsk narkotikapolitikk, da store endringer er i ferd med å skje på dette området.

Filmen handler om Arild Knutsen, Michelle Alexandra Muren og Kim-Jørgen Arnetvedt, alle tilknyttet Foreningen for human narkotikapolitikk. Knutsen har ledet forbundet siden han stiftet det i 2006, og har gjennom denne posisjonen vært en sentral deltaker i samfunnsdebatten om landets åpenbare utfordringer på rusområdet. Norge har lenge ført en streng og konservativ narkotikapolitikk, som etter motstandernes syn ikke har vært særlig vellykket. «Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa», heter det på Helsedirektoratets nettsider, og denne statistikken viser også filmen til i en innledende tekstplakat.

Tidlig i dokumentaren forteller Knutsen om narkomane som ikke ringer ambulanse når de er vitne til at andre tar overdose, siden det vil medføre at politiet kommer i tillegg. Og det er sannsynligvis mange som seg kvier seg for å oppsøke hjelp for en rekke rusrelaterte problemer, av den grunn at narkotikabruk er kriminalisert og stigmatisert.

Forslag om avkriminalisering

I år kan imidlertid vinden snu for alvor, når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til rusreform. Et rusreformutvalg oppnevnt av regjeringen la i desember 2019 frem utredningen «Fra straff til hjelp», hvor det foreslås at brukere av narkotika skal tilbys hjelp og behandling fremfor . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

De vergeløse ansiktene

IRAN: Dette er en politisk film som har valgt thrillersjangeren for å utøve skarp samfunnskritikk mot Iran. I likhet med mange av dagens demonstranter i landet ble menneskene bak filmen møtt med drapstrusler og hatmeldinger fra det iranske regimet.

Faktiske og forestilte grenser

FILM FRA SØR: Jafar Panahis "No Bears" er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

Bøger der bliver til bølger

Essay: Hvad sker der, når vi hører en bog, mens vi også er i gang med noget helt andet?

Krystaller, alger og havstrømmer

Energi: NY TIDs kommentator Ole Seifert vil fremover fast ta for seg økologisk teknologi og innovasjoner. Her presenteres forskjellige nyvinninger innen energi og kraft: havstrømsturbiner, solkraft med ferroelektriske krystaller, hampbatterier og mekanisk lagring av overskuddskraft – som erstatter batterier.

Når konservatisme blir radikalisert

I Radikalisierter Konservatismus («radikalisert konservatisme») av den østerrikske statsviteren og journalisten Natascha Strobl får vi en velskrevet analyse av hvordan konservatisme kan bli radikalisert....

De knuste hjerters land

Tyskland: Med sosialdemokraten Olaf Scholz i førersetet kan det ifølge Brekkes nye bok virke som om den «merkelske» lederstilen har bitt seg fast. Hun mener også at Tysklands interesse for Norge er ekstra stor akkurat nå.

Gjensidig solidaritet

Gjensidighet: Konkurranse og samarbeid er som naturens yin og yang, hevder to franske biologer. I dag baseres nyere biologisk og psykologisk forskning om gjensidighet på både biokjemi, spillteori, empirisk granskning av symbioseforhold og den nye sosiobiologiens teorier om gruppeseleksjon.

En øko-bibel for vår tid

Planeten: Vår tids tre hovedproblemer er masseutryddelse av arter, forurensing og klimaforstyrrelser. Hadde det ikke vært for at forfatteren har en oversikt over hva som kan gjøres, og hva som faktisk blir gjort, ville dette vært uutholdelig lesning.

Matjorden og jordsmonnet

Med en fornyet vilje til å gå i dybden graver Monbiot seg i denne nye boken ned til røttene, selve grunnlaget for vår moderne...

En teknologisk totalitarisme

Spania: Den spanske forfatter Cristina Martín Jiménez belyser hvordan vores ypperste frihed, tankefriheden, er under angreb, fordi det store flertal stadig er autoritetstro. Her svækkes vores bevidsthed, vores kritiske sans og indre rebel.

Hvilke afrikanske intellektuelle …

Intellektuelle: Inspirert både av Bakhtin og Foucault presenterer Stephen Chan Achille Mbembes analyser av den afrikanske staten på en forståelig måte. Men la oss heller nevne hva boken utelater.

En patriarkalsk hævner og frelser

Filippinerne: Efter seks års politisk dødskampagne og op mod 30 000 udenomsretslige drab gik Filippinerne til valg i maj. Det uforklarlige er at filippinerne har valgt at lade Marcos-æraen blive genoptaget i version 2.0. Præsident wws datter blev valgt til at indtage posten som vicepræsident i parløb med tidligere diktator Marcos’ søn.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte