Bestill høstutgaven her

Mot et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk

Vinden snur
Regissør: Kieran Kolle
(Norge)

RUSREFORMEN: Kanskje er det motstanderne av regjeringens rusreform som aller helst bør se dokumentaren Vinden snur, som følger tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk.

Vinden snur er en passende tittel på Kieran Kolles dokumentarfilm om norsk narkotikapolitikk, da store endringer er i ferd med å skje på dette området.

Filmen handler om Arild Knutsen, Michelle Alexandra Muren og Kim-Jørgen Arnetvedt, alle tilknyttet Foreningen for human narkotikapolitikk. Knutsen har ledet forbundet siden han stiftet det i 2006, og har gjennom denne posisjonen vært en sentral deltaker i samfunnsdebatten om landets åpenbare utfordringer på rusområdet. Norge har lenge ført en streng og konservativ narkotikapolitikk, som etter motstandernes syn ikke har vært særlig vellykket. «Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa», heter det på Helsedirektoratets nettsider, og denne statistikken viser også filmen til i en innledende tekstplakat.

Tidlig i dokumentaren forteller Knutsen om narkomane som ikke ringer ambulanse når de er vitne til at andre tar overdose, siden det vil medføre at politiet kommer i tillegg. Og det er sannsynligvis mange som seg kvier seg for å oppsøke hjelp for en rekke rusrelaterte problemer, av den grunn at narkotikabruk er kriminalisert og stigmatisert.

Forslag om avkriminalisering

I år kan imidlertid vinden snu for alvor, når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til rusreform. Et rusreformutvalg oppnevnt av regjeringen la i desember 2019 frem utredningen «Fra straff til hjelp», hvor det foreslås at brukere av narkotika skal tilbys hjelp og behandling fremfor å kriminaliseres . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte