Bestill sommerutgaven her

Bjørneboe: Israel og araberstatene

ORIENTERING / Å vente en løsning eller bare en vilje til løsning fra FN, er å hengi seg til vill ønsketenkning.

September 1968

Jens Bjørneboe

Norge er merkverdig nok ett av de land som sterkt og direkte berøres av «konflikten i Mellomøsten», det vil si av den evigvarende og kroniske krig mellom Israel og de arabiske statene. På tross av vår geografiske avstand, har krigens foreløpige høydepunkt, «Seksdagerskrigen» i fjor sommer, hatt den aller mest gunstige, konkrete, det vil si økonomiske, betydning for vårt prektige fedreland.

Seksdagerskrigen reddet vårt nasjonalbudsjett i år: Første halvdel av fjoråret brakte Norge et underskudd på 1 435 millioner kroner. Tilsvarende halvår 1968 har brakt et overskudd på 180 millioner kroner. Overskuddet skyldes usedvanlige inntekter fra norsk skipsfart, som på grunn av «stengningen av Suez-kanalen» i første halvår i år hadde en rekord i netto fraktinntekter på 3 120 millioner, altså tre ganger så meget som hele det foregående underskudd på utenlandskontoen. Man kan merke seg at pressen ikke skriver at pengene ble tjent «på krigen», men på «stengningen av Suez-kanalen».

Det er neppe mulig å si nøyaktig hvor meget Norge tjente på krigen i fjor, men en drøy milliard var det. Jeg har heller ikke noen nøyaktig oppgave over hvor mange døde jøder . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Jens Bjørneboe
Forfatter. Skrev i Ny Tids forgjenger Orientering.

Du vil kanskje også like