Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Black Axe sprer frykt over hele verden

BLACK AXE / Den nigerianske mafiaen sprer seg over hele verden, også til skandinavia.

Internasjonal presse og amerikanske myndigheter skiller ikke mellom Black Axe og Neo-Black Movement (NMB), men omtaler dem som samme organisasjon.
En Facebook-side kaller seg for øvrig «NBM a.k.a. BLACK AXE».

Black Axe forsøker gjerne å verve medlemmer blant nigerianske migranter, som Don Emeka (bildet over). Han hevder å ha blitt overfalt med øks av medlemmer fra Black Axe da han ikke ville bli en del av deres kriminelle virksomhet, melder The Vice.

Macheter, øks og glødende strykejern

Black Axe kalles «Italias femte mafia» av den danske Weekendavisen, som skriver om gatekamper i Torino for 15 år siden mellom Black Axe-medlemmer og den rivaliserende nigerianske Supreme Eiye Confraternity (SEC), der det i kampen om narkotikamarkedet ble brukt macheter, økser, kniver og rødglødende strykejern. I nyere tid har gruppen forsøkt å verve migranter, og et antall Black Axe-medlemmer ble tiltalt og dømt i Danmark i 2015. Avisen skriver at Black Axe er velorganisert, har en kriminell strategi og politiske og finansielle kontakter. Avisen hevder også at det er tegn til deres tilstedeværelse i Danmark, og beskriver detaljert voodoo-ritualet som brukes for å tvinge ofre til underkastelse.

Narkotika-rettssak i Sverige

Ifølge svenske aviser har Black Axe fått fotfeste i Sverige, der koblinger til gruppen ble avslørt blant annet gjennom opprullingen av en omfattende narkotikasak i Sverige i fjor høst (rettsaken pågår nå), samt prostitusjon ved Stureplan i Stockholm. Under etterforskningen av narkotikasaken ble det funnet mobiltelefoner med et titalls henrettelsesvideoer. «De brutale filmene brukes for å spre frykt og for å statuere et eksempel», uttalte aktor Anna Svedin til Aftonbladet i desember i fjor.

Black axe narkotikasmugling
15 personer er tiltalt i Sverige for smugling av heroin og kokain fra Nederland til en verdi av 100 millioner kroner. (Foto: Tullverket)

 

Politiet: Black Axe involvert i kidnapping

Amerikanske myndigheter, FBI-agenter og kanadisk politi har funnet koblinger til Nigeria og Black Axe i en lang rekke bedragerier, der ofrene lures eller trues til å overføre pengebeløp.

Politiet i Toronto hevder at gruppen driver med alt fra kidnapping til pengeutpressing og tyveri (inkludert 500 SUV-er verdt 30 millioner dollar). Medlemmene kalles «Axemen», og kanadisk politi tror det er 200 av dem i Canada.

En NBM-talsmann i Canada hevder de driver frivillig arbeid og samarbeidet med Leger Uten Grenser under Eebola-krisen, og at de har donert penger og leker til et sykehus i Toronto «flere ganger». En representant for Leger uten Grenser i Canada hevder å aldri å ha hørt om NBM. Sykehuset forteller at de har fått «et par leker én gang», ifølge The Vice.

Europol utarbeidet i 2010 en intern rapport om afrikansk mafia, men pressen får ikke tilgang til denne, ifølge Weekendavisen.

(Kilder: Aftonbladet, Weekendavisen, Det amerikanske justisdepartementet, The Guardian, Tampa Bay Times, The Vice, Berlingske Tidende, Expressen, Sveriges Radio.)

Les også: Italias femte mafia

Iril Kolle
Iril Kolle
Frilansjournalist, oversetter og grafisk designer.

Du vil kanskje også like