Neo Black Movement of Africa (NBM) benekter en kobling til Black Axe. Her viser de seg fram med et felles banner. (Foto: Wikimedia)
Neo Black Movement of Africa (NBM) benekter en kobling til Black Axe. Her viser de seg fram med et felles banner. (Foto: Wikimedia)

Italias femte mafia


MENNESKEHANDEL: Den nigerianske mafiaen smugler både mennesker og narkotika. Trusler, vold og voodoo-ritualer brukes for å tvinge jenter til prostitusjon.

Avatar
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2020-03-01
Ascia nera. La brutale intelligenza della mafia nigeriana
Forfatter: Leonardo Palmisano
Forlag: Fandango libri, Italia

I gaten Giudecca Vecchia i det beryktede mafia-nabolaget Forcella i Napoli ser jeg de nigerianske jentene stå tett i tett. De venter på kunder. Jeg velger oftest nabogaten når jeg skal til jernbanestasjonen, selv om det er en omvei. Men noen kvelder klarer jeg ikke motstå fristelsen: Jeg må ha en pizza fritta fra Antica Pizzeria d’è Figliole. De åpnet i 1860, lenge før Italias dronning Margherita spiste sin første pizza i byen og fikk pizza Margherita oppkalt etter seg. Men det er ubehagelig å gå denne korte gatestubben og få så mange tilbud om kjøpesex.

Det er disse prostituerte jentene som er hovedpersonene i sosiologen Leonardo Palmisanos bok om menneskehandel, organisert kriminalitet og mafia i Nigeria og dens forgreininger til Italia.

Hans to foregående bøker handlet om organisasjoner i den italienske mafiaen; denne boken tar for seg det nigerianske mafianettverket Neo-Black Movement of Africa (NBM) og dens  voldelige gren Black Axe.

Inspirert av Black Panthers

NMB ble etablert av studenter på universitetet i Benin City in Nigeria 7.7.i 1977. Inspirert av den amerikanske borgerrettsorganisasjonen Black Panther Party (BPP, Black Panthers) ønsket NMB å bli en intellektuell panafrikansk frigjøringsbevegelse.

Men slagord som «tilgivelse er en synd» samt øksen som organisasjonens symbol indikerer at ikke bare intellektuelle evner verdsettes. Mens lederen av NMB, Felix Kupa, benekter enhver kobling mellom NMB og Black Axe, er andre sikre på at Black Axe er en voldelig kult så tett knyttet til NMB at de ikke ser forskjell på dem.

Fra bordell til bordell

Palmisano har intervjuet nigerianske Diana som selger kroppen sin på gaten i Palmisanos egen hjemby Bari. Han har snakket med Robert – hallikkongen for nigerianerne i Palermo, truffet Laura og Clara, som har jobbet seg fra bordell til bordell gjennom Sahara, for å ende på gaten i Italia. Forfatteren har også hatt samtaler med en nigeriansk journalist som fikk innvilget asyl i Europa – drapstruet av Black Axe.

leonardo_palmisano
Leonardo Palmisano

Palmisano har intervjuet Adele, som ble tatt til fange av Boko Haram i Nigeria og solgt videre som hore til et bordell i Libya for å ende opp som prostituert i Bois de Boulogne i Paris. Ingen lystig lesning. Men det blir verre når han blir mer konkret.

Når Mia (36) forteller at hun øker prisen med 10 euro for hver ekstra kunde når hun må ha gruppesex., eller når Eveline (32) forteller at hun tvinges til å spille inn brutale pornofilmer uten at mennene bruker kondom, vrenger det seg i magen. Får hun hiv, forteller hun, sendes hun bare tilbake til Nigeria av Black Axe; der er det så mye annet man kan dø av at kundene ikke tenker på aids når de har sex med prostituerte.

Medlemmene blir sjelden tatt. De som blir det, tyster aldri. De frykter juju.

Mest interessant er boken når Palmisano forsøker å komme på innsiden av nettverket NMB / Black Axe. Men det har ikke vært en enkel jobb;  15 sider er viet de spesielle ritualene de nigerianske jentene må gjennomgå før de ender som prostituerte i Italia, og hvilken straff som venter dem om de forsøker å bryte ut. Jentene må delta i det vestafrikanske voodoo-lignende ritualet juju, som knytter dem psykologisk og religiøst til Black Axe. I ritualet, som har aner tilbake til 1500-tallet, men er bearbeidet for dagens formål, brukes blant annet jentenes blod, hår og klær. Forsøker jentene å bryte ut, vil familiemedlemmer miste livet. Fra de få som har forsøkt, vet alle at det er sant.

Menneskehandel og prostitusjon

Kontrollen Black Axe har over de nigerianske prostituerte, er nærmest total, og arbeidet mot menneskehandel og prostitusjon er tilnærmet umulig. Ingen tør å snakke.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) hevder at antallet nigerianske prostituerte som ankommer til Italia, er seksdoblet de siste tre årene. Bare til Sicilia ankom det mer enn 8000 nigerianske prostituerte, ofre for menneskehandel, i «toppåret» 2016.

Leonardo Palmisano gjengir intervjuer han har hatt med nettverkets datakyndige folk og finansrådgivere. NMB / Black Axe opererer i enhver storby på seks kontinenter. De konkurrerer mot andre kriminelle nettverk, og de utvider virksomheten til ikke bare å gjelde menneskehandel. Smugling av diamanter, gull og mineralet koltan er blitt stort. Narkotikahandel, spesielt med heroin og kokain, er de dypt involvert i.

I Nigeria er det så mye annet man kan dø av, at kundene ikke tenker på aids når de har sex med prostituerte.

Medlemmene blir sjelden tatt. De som blir det, tyster aldri. De frykter konsekvensene fra juju.

I Nigeria promoterer NMB demokrati og ikkevold i aviser og på konferanser. Nettverkets leder, Felix Kupa, driver veldedighetsarbeid i en rekke byer i hjemlandet; han sponser skoler og åpner sykehus. Og han er venn med både politisjefer og advokater som beskytter og forsvarer ham. Til forskjell fra den italienske mafiaen, hvor den biologiske familien er kjernen i nettverket, er det juju-ritualet som binder den nigerianske mafiaen sammen.

Palmisano har skrevet en lettlest bok om en mektig nigeriansk mafiaorganisasjon som er involvert i alle typer kriminalitet. Han kan naturligvis ikke være helt nøyaktig med opplysninger om kildene sine; han ønsker ikke at de skal kunne spores opp. Selv er han drapstruet i Italia av den nigerianske mafiaen.

Les mer: Black Axe sprer frykt over hele verden 

Abonnement kr 195 kvartal