Neo Black Movement of Africa (NBM) benekter en kobling til Black Axe. Her viser de seg fram med et felles banner. (Foto: Wikimedia)
Neo Black Movement of Africa (NBM) benekter en kobling til Black Axe. Her viser de seg fram med et felles banner. (Foto: Wikimedia)

Italias femte mafia


MENNESKEHANDEL: Den nigerianske mafiaen smugler både mennesker og narkotika. Trusler, vold og voodoo-ritualer brukes for å tvinge jenter til prostitusjon.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2020-03-01
Ascia nera. La brutale intelligenza della mafia nigeriana
Forfatter: Leonardo Palmisano
Fandango libri, Italia

I gaten Giudecca Vecchia i det beryktede mafia-nabolaget Forcella i Napoli ser jeg de nigerianske jentene stå tett i tett. De venter på kunder. Jeg velger oftest nabogaten når jeg skal til jernbanestasjonen, selv om det er en omvei. Men noen kvelder klarer jeg ikke motstå fristelsen: Jeg må ha en pizza fritta fra Antica Pizzeria d’è Figliole. De åpnet i 1860, lenge før Italias dronning Margherita spiste sin første pizza i byen og fikk pizza Margherita oppkalt etter seg. Men det er ubehagelig å gå denne korte gatestubben og få så mange tilbud om kjøpesex.

Det er disse prostituerte jentene som er hovedpersonene i sosiologen Leonardo Palmisanos bok om menneskehandel, organisert kriminalitet og mafia i Nigeria og dens forgreininger til Italia.

Hans to foregående bøker handlet om organisasjoner i den italienske mafiaen; denne boken tar for seg det nigerianske mafianettverket Neo-Black Movement of Africa (NBM) og dens  voldelige gren Black Axe.

Inspirert av Black Panthers

NMB ble etablert av studenter på universitetet i Benin City in Nigeria 7.7.i 1977. Inspirert av den amerikanske borgerrettsorganisasjonen Black Panther Party (BPP, Black Panthers) ønsket NMB å bli en intellektuell panafrikansk frigjøringsbevegelse.

Men slagord som «tilgivelse er en synd» samt øksen som organisasjonens symbol indikerer at ikke bare intellektuelle evner verdsettes. Mens lederen av NMB, Felix Kupa, benekter enhver kobling mellom NMB og Black Axe, er andre sikre på at Black Axe er en voldelig kult så tett knyttet til NMB at de ikke ser forskjell på dem.

Abonnement kr 195/kvartal

Fra bordell til bordell

Palmisano har intervjuet nigerianske Diana som selger kroppen sin på gaten i Palmisanos egen hjemby Bari. Han har snakket med Robert – hallikkongen for nigerianerne i Palermo, truffet Laura og Clara, som har jobbet seg fra bordell til …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)