Bestill sommerutgaven her

Ikkevoldelige strategier og alternativ til militærtjeneste  

Flere kvinner tar til orde for et Fredsdepartement og innføringen av en ny fredskultur i Norge.

#MeToo-kampanjen har vist verden at kvinner kan endre holdninger når de står sammen. Kvinner verden over sier NEI til mer krig, våpenødeleggelser og forurensende miljø- og klimaendringer som fører til enorme menneskelige lidelser. FNs sikkerhetsrådsresolusjon §1325 «Kvinner – Fred og Sikkerhet» er i så måte en ypperlig strategi for å nå kvinner, og viser samfunnet at alternativer til militær opprustning og avskrekking finnes.

Undertegnede foreslår en endringsstrategi, hvor opprettelsen av et Fredsdepartement står sentralt. Departementet bør opprettes parallelt med Forsvarsdepartement, og som kan bidra til å innføre en fredskultur med fokus på ikkevoldskommunikasjon, ikkevoldsmotstand og ikkevoldsstrategier.

Ikkevoldelige strategier

Vi vet at konflikter som løses gjennom ikkevoldsmetoder er mer bærekraftige enn konflikter som forsøkes løst med våpen. Norge kan da også åpne for valgmuligheter innen vår obligatoriske verneplikt, og gi dagens ungdom et valg mellom militær opplæring og ikkevoldelig-opplæring – med andre ord: et valg mellom militære styrker, sivile fredstyrker/Peace Brigade International (PBI) eller siviltjeneste.

Dette er reelle og gjennomførbare tiltak som ikke behøver å koste mye penger. Samtidig slipper regjeringen på sikt å bruke skattepenger på rådyrt utstyr som F35-kampfly og annet militært materiell.

- annonse -

PBI har sine fredsstyrker i mange land som Latin-Amerika, Mexico, Columbia, Indonesia, Kenya, Nepal med støtteorganisasjoner (country groups) i nesten alle europeiske land, inkludert Norge, USA, Canada og Australia.  PBI har meget gode resultater, og mange unge ønsker en ikkevoldstjeneste isteden for militærtjeneste.

Norge trenger et Fredsdepartement hvor fredskultur står sentralt og som gjerne kan innlemmes i Bistandsdepartementet, som ble gjenopprettet i høst av regjeringen og som tidligere lå innunder Utenriksdepartementet.

Underskrevet av Randi Heinert, Anne M.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte