Bestill høstutgaven her

Ikkevoldelige strategier og alternativ til militærtjeneste  

Flere kvinner tar til orde for et Fredsdepartement og innføringen av en ny fredskultur i Norge.

#MeToo-kampanjen har vist verden at kvinner kan endre holdninger når de står sammen. Kvinner verden over sier NEI til mer krig, våpenødeleggelser og forurensende miljø- og klimaendringer som fører til enorme menneskelige lidelser. FNs sikkerhetsrådsresolusjon §1325 «Kvinner – Fred og Sikkerhet» er i så måte en ypperlig strategi for å nå kvinner, og viser samfunnet at alternativer til militær opprustning og avskrekking finnes.

Undertegnede foreslår en endringsstrategi, hvor opprettelsen av et Fredsdepartement står sentralt. Departementet bør opprettes parallelt med Forsvarsdepartement, og som kan bidra til å innføre en fredskultur med fokus på ikkevoldskommunikasjon, ikkevoldsmotstand og ikkevoldsstrategier.

Ikkevoldelige strategier

Vi vet at konflikter som løses gjennom ikkevoldsmetoder er mer bærekraftige enn konflikter som forsøkes løst med våpen. Norge kan da også åpne for valgmuligheter innen vår obligatoriske verneplikt, og gi dagens ungdom et valg mellom militær opplæring og ikkevoldelig-opplæring – med andre ord: et valg mellom militære styrker, sivile fredstyrker/Peace Brigade International (PBI) eller siviltjeneste.

Dette er reelle og gjennomførbare tiltak som ikke behøver å koste mye penger. Samtidig slipper regjeringen på sikt å bruke skattepenger på rådyrt utstyr som F35-kampfly og annet militært materiell.

PBI har sine fredsstyrker i mange land som Latin-Amerika, Mexico, Columbia, Indonesia, Kenya, Nepal med støtteorganisasjoner (country groups) i nesten alle europeiske land, inkludert Norge, USA, Canada og Australia.  PBI har meget gode resultater, og mange unge ønsker en ikkevoldstjeneste isteden for militærtjeneste.

Norge trenger et Fredsdepartement hvor fredskultur står sentralt og som gjerne kan innlemmes i Bistandsdepartementet, som ble gjenopprettet i høst av regjeringen og som tidligere lå innunder Utenriksdepartementet.

Underskrevet . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5G og helsevirkninger

STRÅLING: Organisasjoner og faglige nettverk med nære bånd til telekom- og forsvarsindustri, bestemmer i praksis norske grenseverdier i dag.

Skitten strøm

KRONIKK: De nye AMS-strømmålerne forurenser strømnettet i huset med mer «skitten strøm» enn gamle målere.

Om å hylle eller krenke de døde

MINNER: Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

ORIENTERING: Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.

Ørestaden, Nordhavn, Amager Strandpark, Sluseholm, Lynetteholm

KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?

Det fargerike indiske mikrokosmos

REISEESSAY: På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …

Den kapitalistiske bildeverdenen

FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

FOTO: Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.

Markedsliggørelsen af Kinas økonomi

KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.

Kinas byutvikling

BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».

Hvis Skinner hadde vært i live i dag, ville han jobbet for Facebook

FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.

Kolonialismens tømmermenn

AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte