Havet brenner


«Hvis vi ikke endrer kurs, vil den fremmedfiendtlige politikken føre til at Europa kollapser,» sier Gianfranco Rosi, filmskaperen bak Film fra sørs vinnerfilm, Lampedusa-dokumentaren "Havet brenner" (på kino nå). 

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2016-10-15

«Jeg misliker uttrykket ’flyktningkrise’. Det setter ting i bås, og gir inntrykk av at vi har å gjøre med en plutselig katastrofe, som et jordskjelv, en tornado eller en tsunami. Men dette har foregått over lang tid – selv om Europa først nå har oppdaget at det er millioner av mennesker på flukt i verden,» sier Gianfranco Rosi.

Den italienske dokumentarfilmskaperen besøkte Oslo med sin nyeste film Havet brenner, som vises på Film fra Sør-festivalen før den får premiere på norske kinoer den 14. oktober. I denne filmen, som sjeldent nok for en dokumentar vant Gullbjørnen under årets filmfestival i Berlin, skildrer Rosi og hans observerende kamera livet på transittøya Lampedusa. Med sin beliggenhet nær Afrikas kyst har 400 000 mennesker ifølge filmen ankommet den italienske øya de siste 20 årene, og 15 000 er omkommet på veien dit.

«Dette er en enorm tragedie. Jeg skammer meg over å bo i Europa, hvor land som Østerrike, Ungarn og Polen skaper blokader istedenfor å delta i et kvotesystem for å ta imot disse menneskene. Det er som Obama sa: Om man bygger en mur rundt seg, så bygger man et fengsel for seg selv. Om vi ikke endrer kurs, vil den fremmedfiendtlige politikken føre til at Europa kollapser.»

I utgangspunktet fikk Rosi støtte av filminstituttet Luce Cinecittà til å lage en ti minutters kortdokumentar, som skulle vise en annen side av Lampedusa enn man vanligvis ser gjennom nyhetsbildet.

«Da jeg kom til øya, innså jeg at det var umulig å lage en så kort film om noe så komplisert, og måtte utvide prosjektet. Jeg endte med å bo der halvannet år for å få øyboernes perspektiv,» forteller han til Ny Tid.

Abonnement halvår kr 450

«Om jeg kun hadde skildret migrantene, ville øya føltes som et tomt rom. Jeg ville også inkludere øyas egen identitet, og måtte på et vis skifte fra en journalistisk til en mer narrativ tilnærming.»

Indre og ytre utvikling. En viktig person i filmen er øyas lege, som er i nærkontakt med de mange døde og skadde som plukkes opp på havet utenfor Lampedusa. Filmens mest sentrale karakter er imidlertid en rundt ti år gammel gutt som ikke er like direkte knyttet til disse tragiske og dramatiske begivenhetene. Samuele drømmer om å bli jeger, men forventes å bli fisker som sin far og bestefar – et yrke han kanskje ikke egner seg så godt til.

«Jeg tenkte umiddelbart at det ville være en god idé å ha en ung gutt som hovedkarakter, fordi det ville gi meg …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


2 kommentarer

  1. Vi får absolutt håpe at EU oppløses fullstendig, eller reverseres til det den var ment å være, en ‘customs union’. Jeg kan ikke huske å ha stemt oss inn i Schengen, og Sveriges og Tysklands tilstand i dag er til skrekk og advarsel for oss i Norge. Hvis man da ikke er glad i segregering, vold mot politi, ambulanser og brannvesen. Videre innvandring vil kun føre til økt makt for høyresiden, og likeså den slappe politikken som føres mot sigøyner-tiggere og andre parasitter.

    Vi skal være glad for at Norge ikke er blitt slik som Baluba beskriver Sverige ovenfor. Nå må vi bruke egne øyne og tenke med eget hode så vi ikke ødelegger Norge også. Vi kan risikere fullstendig samfunnskollaps på lang sikt grunnet demografiske endringer.

    Vi skal hjelpe syrerne — i Syria eller nabolandene per FRPs Syria-strategi. Dermed vil vi kunne hjelpe mange flere, og familiegjenforening vil være enklere. Imidlertid synes jeg personlig at vi først kan opphøre støtte til aksemaktene som inngår i NATO, slik at Syrias valgte regjering fort kan skyve ut Al Nusra, Al Qaeda og ISIS fra landet og gjenopprette stabilitet, velferd og demokrati.

  2. “Hvis vi ikke endrer kurs vil Europa kollapse”. Konklusjonen stemmer, men årsakene bak er dessverre fullstendig motsatt av hva denne svært lite innsiktsfulle kunstneren prøver å gi uttrykk for.

    Ser du på Frankrike og Sverige og problemene som tårner seg opp i våre framste humanitære “stormakter” er det ganske klart at sporet de er inne på ikke er bærekraftig.

    Sverige, som for bare 30 år siden var hva de fleste vil betrakte som et drømmesamfunn, er nå i en situasjon der mange steder er preget av fullstendig kaos, statsfinanser og et velferdssystem som er i ferd med å falle helt i grus, har flest voldtekter i verden bare forbigått av Lesotho i Sør-Afrika, 1 av 4 kvinner vil i snitt bli voldtatt, de har stadig flere soner som politiet har forlatt av frykt for egen sikkerhet og i praksis blir styrt av Shariabander, samt stadig flere sekteriske og kulturelle konflikter. Demografiske framskrivninger viser at innvandrerandelen av befolkningen vil bli større enn den etnisk svenske en gang mellom 2050 og 2060 med dagens politikk.

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)