Gatas parlamentarikere

Gjennom observerende opptak fra tre tiår år med gateprotester, tegner Working in Protest et portrett av amerikanernes foretrukne form for aktivisme.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 05.04.2018
Working in Protest

Michael Galinsky og Suki Hawley (USA)

Amerikanerne har en lang tradisjon for politiske protestmarsjer, og med innsettelsen av Trump i presidentembetet har det ikke akkurat blitt mindre å protestere mot. Working in Protest er en dokumentar i 15 kapitler, bestående av observerende opptak filmskaperne fra selskapet Rumur har gjort av ulike demonstrasjoner og gateprotester i USA. Opptakene strekker seg over en periode på tretti år, om enn i all hovedsak fra og med millenniumskiftet.

Portrett av aktivisme. Det første kapittelet viser folk som har trukket til gatene for å vise sin avsky mot en planlagt Ku Klux Klan-marsj i Nord-Carolina 3. desember 2016 – som på sin side skulle feire Trumps seier i presidentvalget en snau måned tidligere. Den bekymringsfulle situasjonen oppsummeres kanskje best av en av de oppmøtte: «Jeg trodde aldri jeg skulle leve i en verden hvor Ku Klux Klan er så knyttet til den politiske prosessen. Derfor må jeg bare gjøre noe.» Etter å ha flyttet seg til det etter hvert endrede stedet hvor klanen kunngjør på Twitter at de skal marsjere, klarer demonstrantene å forhindre at rasistenes Trump-markering blir gjennomført.

Filmskaperne fortsetter å filme og publisere protester på sitt nettsted, og dokumentaren er slik sett et arbeid under stadig utvikling.

Ikke alle gateprotestene som skildres i Working in Protest, ender like triumferende. Etter dette hopper filmen tilbake til 1987, da en annen KKK-marsj fant sted i regissør Michael Galinskys hjemby Chapel Hill (også i Nord-Carolina) dagen etter at han hadde fullført high school. Dette er dokumentert av en rekke stillbilder i svart-hvitt tatt av Galinsky selv, akkompagnert av lydopptak fra en lokal studentradiostasjon. Her får man inntrykk av at politiet er mest opptatt av å holde de oppmøtte KKK-motstanderne unna og beskytte de marsjerende, hettekledde rasistene.

Hvert av filmens kapitler er på et vis enkeltstående kortfilmer, og flere slike er å finne på produksjonsselskapets hjemmeside rumur.com. Satt sammen til en helaftens dokumentarfilm tegner de imidlertid et større bilde, og et slags portrett av moderne aktivisme i USA. Av øvrige protester i filmen kan nevnes Occupy Wall Street og markeringen av denne ett år etter, den formelle innsettelsen av tidligere nevnte Trump, og en sekvens hvor en utsendt reporter spør tilfeldige på gaten i New York hva de synes om krigen i Irak, som da har pågått i ett år (mange er positive, noen mer skeptiske; den klarest uttrykte motstanden kommer fra to barn).

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.