ISIS. AFP PHOTO/HO WELAYAT

John Pilger: En reise fra Pol Pot til ISIS

I forbindelse med ISIS’ voldshandlinger i Beirut og Paris gir John Pilger oss en viktig påminnelse om hva som er roten til terrorismen – og hvordan vi skal håndtere den.

John Pilger
Pilger er prisvinnende journalist og forfatter med en rekke æresdoktorater fra universiteter verden over.
Email: pilger@nytid.no
Publisert: 17.12.2015

Da president Richard Nixon ga ordre om en «massiv» bombing av Kambodsja i 1969, sa Henry Kissinger at man skulle ta «alt som flyr og rører på seg». Mens Barack Obama fører sin sjuende krig mot den muslimske verden siden han ble tildelt Nobels fredspris, og mens Francois Hollande lover et nådeløst angrep på Syria, gjør dette tivoliet av løgner og hysteri at man nesten blir nostalgisk når man tenker tilbake på Kissingers blodtørstige ærlighet.
Som vitne til de menneskelige konsekvensene av denne villskapen, er jeg ikke overrasket over den historiske glemselen som nok en gang finner sted. Et talende eksempel er Pol Pots kamp om makten med sitt Røde Khmer, som hadde mye til felles med dagens ISIS. Røde Khmer var også hensynsløse, middelalderaktige skikkelser som begynte som en liten sekt. I tillegg var også de et resultat av en amerikanskskapt apokalypse.

Ifølge Pol Pot besto bevegelsen hans av «færre enn 5000 dårlig bevæpnede geriljasoldater uten noen klar strategi, taktikk, lojalitet eller leder». Da Nixons og Kissingers B-52-bombefly ble satt i verk som en del av den såkalte «Operasjon Meny», kunne ikke Vestens ypperstedemon tro sine egne øyne – og sin egen flaks. Amerikanerne droppet det som tilsvarer fem Hiroshima-bomber over landsbygdene i Kambodsja mellom 1969 og 1973. De flatet ut utallige landsbyer, og kom tilbake igjen for å bombe likene og restene av det som var ødelagt. Kraterne etterlot seg enorme kjeder av blodbad, som fortsatt kan sees fra luften. Terroren var utenfor all fatteevne. En tidligere Røde Khmer-leder beskrev hvordan de overlevende «stivnet fullstendig og kunne vandre uten et ord i tre–fire dager. Folk var skrekkslagne og halvgale, og klare for å tro på alt de ble fortalt … Det var dette som gjorde det så lett for Røde Khmer å få folk over på sin side».
En finsk granskningskommisjon regnet ut at 600 000 kambodsjanere døde som følge av borgerkrigen, og beskrev bombingen som «det første stadiet i et tiår av folkemord». Det Nixon og Kissinger hadde startet, ble fullført av Pol Pot. Under amerikanernes bomber vokste Røde Khmer seg til å bli en formidabel armé på 200 000 mann.

ISIS har en liknende historie og situasjon i dag. De fleste studier er enige om at Bush og Blairs invasjon av Irak førte til minst 700 000 døde – i et land som aldri tidligere har hatt noen jihadisme. Kurderne hadde riktignok sine territorielle og politiske avtaler, og det var klassemessige og sekteriske forskjeller mellom sunni- og sjiamuslimene – men de levde fredelig side om side, og ekteskap mellom gruppene var vanlig. Tre år før invasjonen kjørte jeg Irak på tvers uten frykt. På veien møtte jeg mennesker som var stolte over å være irakere.
Bush og Blair bombet alt dette til grunnen. Irak er nå en grobunn for jihadisme. Al Qaida – akkurat som Pol Pots «jihadister» – utnyttet grobunnen borgerkrigen skapte. «Rebellen» Syria ga enda høyere belønninger, med CIA og golfstatenes arsenal av våpen, logistikk og penger løpende gjennom Tyrkia. Ankomsten av utenlandske rekrutter var uunngåelig. En tidligere britisk ambassadør, Oliver Miles, skrev: «Det virker som om Cameron-regjeringen følger Tony Blairs eksempel. Han ignorerte kontinuerlig råd fra Utenriksdepartementet, MI5 og MI6 om at vår Midtøsten-politikk – spesielt kriger i Midtøsten – har vært en ledende årsak til rekrutteringen av muslimer i Storbritannia til terrorisme.»

ISIS er, som Pol Pot og Røde Khmer, avlet frem av en vestlig statsterror som utøves av en imperialistisk elite.

ISIS er resultatet av alle de i Washington, London og Paris som, ved å gå sammen om å ødelegge Irak, Syria og Libya, begikk en enorm forbrytelse mot menneskeheten. ISIS er, som Pol Pot og Røde Khmer, avlet frem av en vestlig statsterror som utøves av en imperialistisk elite. Denne eliten lar seg ikke stoppe av sine handlingers konsekvenser – konsekvenser som utspiller seg geografisk og kulturelt langt fra deres egne liv. Deres medskyldighet nevnes ikke i «våre» samfunn.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer