Adonis: Vold og Islam

Hvordan kan noen mene at verden uten islam ville være blottet for mening? spør en av den arabiske verdens største forfattere, Adonis.

Ny Tid

Adonis, i samtale med Houria Abdelouahed: Vold og Islam
Solum Forlag, 2016

Det store flertall i de arabiske samfunn er dominert av uvitenhet og religiøs obskurantisme. Dette fører til vold, undertrykkelse og tap av den frie tanke. Problemet bunner i den monoteistiske og strenge tolkningen av islam, sprunget ut av for nesegrus beundring for profeten Muhammed.
En slik bombastisk analyse ville jeg aldri ha våget å komme med. Så hvem er det som sier dette? Hege Storhaug? Halvor Tjønn? Ayan Hirsi Ali? Nei, ordene tilhører den prisbelønte syriske poeten og essayisten Adonis, født som Ali Ahmad Said Esber i 1930. Det skjer via ni dialoger mellom Adonis og den kvinnelige marokkanske psykoanalytikeren og forfatteren Houria Abdelouahed. Det er tankene bak, og kampen for det politiske islam, fra opprettelsen av det første kalifatet og frem til våre dager, som er gjenstand for samtaleboken.

Venstreradikal opposisjonell. Adonis er ansett som en av den arabiske verdens største poeter. Flere fatwaer er utstedt mot ham, og han har vært på kant med regimet i Syria mange ganger. Han er venstreradikal, og siden 1985 har han bodd i eksil i Paris. I tillegg til en rekke prestisjetunge priser, inkludert vår egen Bjørnsonpris i 2007, har hans navn ofte blitt nevnt i forbindelse med Nobelprisen i litteratur.Screen Shot 2016-04-12 at 15.39.19

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

---
DEL

2 kommentarer

  1. Feilen som Adonis begår, hvis han virkelig mener det han sier, er at han tolker islam ut fra det han opplever og ser rundt seg. Vi blir her ikke presentert med underliggende strukturer til hvorfor «religionen» kan komme i slike konstellasjoner som Adonis beskriver.

    Han kan ha mange gode poenger, men inntrykket man sitter igjen med her er at han generaliserer.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.