Vårt kjære NATO


LEDER: Dessverre ønsker folk flest å leve under NATOs beskyttelse – i et selvbedrag av uvitenhet.

Hvilket bedrag er ikke The North Atlantic Treaty Organization? NATO-sjef Jens Stoltenberg insisterer på at medlemslandene skal øke forsvarsutgiftene. Og president Trump, NATOs største pådriver, ber om en dobling av kravet på to prosent til fire prosent av BNP. Er det slik vi skal feire 70-års-jubileet nå i april, med applaus til to av våpenindustriens godt betalte lobbyister?

Den ferske rapporten NATO at Seventy fra Harvard Kennedy School bruker undertittelen «An Alliance in Crisis». Verdens «mest suksessfulle allianse» skal visstnok stå overfor sine mest komplekse utfordringer noensinne. Å ja? Jo, man er redd for en amerikansk president som kanskje ikke vedstår seg «artikkel 5» – de 29 medlemslandenes «én for alle, alle for én». Også utfordringen med biologiske våpen, informasjonsvåpen og kunstig intelligens skal kreve 20 prosent av militærbudsjettene til overvåkning, etterretning og ny teknologi. En tredje utfordring for NATO er EU, Den afrikanske union og Den arabiske liga – de vil ha dem videre inn i galoppen.

Det militær-industrielle komplekset med NATO i spissen kan på 70-årsdagen gratulere seg selv med at verden nå globalt bruker nærmere 16 000 milliarder kroner årlig til krigsopprustning for å l …


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte