Bestill høstutgaven her

Noen varslere gjennom historien

1773 – Benjamin Franklin offentliggjorde brev som viste at guvernøren i Massachusetts villedet parlamentet til å fremme militær oppbygging i den nye verden. Guvernøren ble utvist.

1777 – Samuel Shaw og Richard Marven avslørte tortur av britiske krigsfanger. Det førte til at den amerikanske kongressen enstemmig vedtok den første loven som beskyttet varslere.

1872 – Julius Chambers, en av USAs første gravejournalister, infiltrerte
Bloomingdale mentalsykehus i New York og skrev artikler som beviste overgrep mot pasienter.

1906 – Upton Sinclair, forfatter, avslørte forholdene i Chicagos slakterier i romanen The Jungle.

1933 – Smedley Butler, pensjonert generalmajor, avslørte i en hemmelig kongresshøring og i sin bok War Is a Racket prosjektet «The Business Plot» – planene om å styrte Franklin D. Roosevelt.

1969 – Innside-journalisten Günter Wallraff har skapt begrepet «å walraffe», det vil si å arbeide i det skjulte i en bedrift eller institusjon for å kunne berette om farlige sider ved denne. Han utga sin første bok 13 uønskede reportasjer (1969) om hvordan det var å være alkoholiker, uteligger og arbeider ved en kjemisk fabrikk. Han har senere utgitt et stort antall bøker i denne kritiske varsler- og innsidetradisjonen.

1969 – Ron Ridenhour, helikoptersoldat i Vietnam, skrev et brev til Kongressen og Pentagon om tortur, seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse og massemord på hundrevis av sivile.

1971 – Daniel Ellsberg, militæranalytiker, offentliggjorde regjeringsdokumenter (Pentagon Papers) som viste at flere administrasjoner hadde løyet til Kongressen om krigen i Vietnam.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte