På rundreise med PJ Harvey


HARVEY: Kjenner du ikke til PJ Harvey og musikken hennes fra før, vil kanskje A Dog Called Money gjøre deg mer nysgjerrig på denne artisten.

Velin er kanadisk regissør og journalist.
Email: velinraconte@googlemail.com
Publisert: 2019-03-08
A Dog Called Money
Regisør: Seamus Murphy
( Irland/Storbritannia)

A Dog Called Money er en nennsom observasjon av den kreative prosessen til den engelske musikeren Polly Jean Harvey, også kjent som PJ Harvey. Ved å oppsøke mennesker som lever under vanskelige forutsetninger, dokumenterer filmen hvordan Harvey forvandler disse fragmentene av erfaringer til ny musikk.

Harvey følger Seamus Murphy, en irsk veteran innenfor fotojournalistikk, til Afghanistan, Kosovo og Washington (D.C.) og blir hovedfigur i Murphys første dokumentarfilm. Den sparsomme fortellersiden er hentet fra Harveys fyldige observasjonsnotater. Noen av disse ordene blir til sangtekster som gror organisk fram i samarbeid med musikerne i bandet hennes i løpet av en intensiv femukers-periode. Øktene finner sted i et lite, lydtett studio som er bygd inne i et mye større rom i Somerset House i London.

Det er ikke noe falskt ved Harveys rolle som utlendingen på gjennomreise.

Musikerne kan ikke se de små gruppene av besøkende som kikker på dem gjennom enveisspeil fra den andre siden. Selv om filmen framviser en god del «gi-og-ta-holdninger» musikerne imellom – en balanse som indikerer respekt og samhandling – bevarer Harvey kontrollen på en stillferdig måte.

Folk og steder i Harveys tjeneste

Den formelle avstanden mellom de besøkende på utsiden og de uberørte musikerne på innsiden er en parallell til Harveys egen posisjon som en som betrakter seg selv utenfra mens hun er på reise i de ødelagte, gjørmete gatene i Kabul; vandrende gjennom ruinene av det afghanske forsvarsdepartementet eller sittende i kirkestolene i en afroamerikansk menighet. Gjennom det hele framstår Harvey som selvbevisst og samtidig som en blank bakgrunn, der publikum kan projisere sine egne tolkninger av Harveys følelser og intensjon. Dette er også en del av forestillingen – det er dette hun gjør, det er dette som er arbeidet hennes.

Abonnement kr 195/kvartal

Kledd i svart antrekk fra Ann Demeulemeester bekjenner hun sin rolle som noe mellom en arkivar og en sjaman.

A Dog Called Money stiller stedene og menneskene Harvey kommer i kontakt med – til hennes tjeneste. Poenget er ikke først og fremst å lære om dem, men snarere måten Harvey forvandler det hun ser og …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?