På innsiden av Syria: to levde erfaringer

Amerikanske Reese Erlich og syriske Yassin al-Haj Saleh går henholdsvis i bredden og i dybden i sine bøker om krigen i Syria.

Inside Syria: The Backstory of Their War and What the World Can Expect/The impossible Revolution: Making Sense of the Syrian Tragedy

Reese Erlich/Yassin al-Haj Saleh

Prometheus Books/Hurst Publishers

USA/UK

Historiske linjer. Råskapen i den syriske borgerkrigen har innvirket på hele midtøstenregionen med uro, vold og tyranni. Historisk er regionen i seg selv en tilstrekkelig kilde til spenninger. Strømmen av flyktninger og hjemløse syrere, mengden av drepte sivile på grunn av militære intervensjoner og ødelagte byer og andre boområder er gjengangere i nyhetsbildet. I virkeligheten er den syriske borgerkrigen ikke lenger regional, den er blitt en global katastrofe. Et relevant spørsmål er: Hvordan startet denne skjebnesvangre borgerkrigen? Helt fersk er ikke akkurat Reese Erlichs bok Inside Syria: The Backstory of Their War and What the World Can Expect, men den kan likevel bidra til å gi et svar på spørsmålet. Boken følger leseren på en reise gjennom historien om Midtøsten og den syriske borgerkrigen. Den fungerer som et kortfattet leksikon der Erlich har plassert Syria som midtpunkt og fra ulike perspektiv peker seg inn mot katastrofen i Syria.

 

Langt på vei er Inside Syria en muntlig fortelling om det som foregår i Syria.

Inside Syria ble først utgitt i 2014, og gjennomgikk en nyredigering i 2016. Talen han holdt ved Watson Institute for International and Public Relation Affairs ved Brown University i februar 2017, var faktisk en oppdatert versjon av boken fremført muntlig. Som amerikansk frilansjournalist og bestselger-forfatter er han kjent for å «se hendelsene på bakken og analysere dem bredt». Han skriver for ulike nyhetsmedier, som CBS Radio, Australian Broadcasting Corp. og National Public Radio. Ved Watson Institute erklærte han seg som spesialist på amerikanske militærbaser rundt omkring i verden. Erlich besøkte Syria og nabolandene ofte for å kunne skrive boken Inside Syria. Han har studert ved University of California, og har skrevet flere bøker om Midtøsten, som for eksempel The Iran Agenda: The Real Story of U.S. Policy and the Middle East Crisis (utgitt i 2007) og Target Iraq: What the News Media Didn’t Tell You (i samarbeid med Norman Solomon, 2013).

Krigens bakgrunn og årsaker. Reese Erlichs bok starter med en innledning av Noam Chomsky. Der hevder Chomsky at Obama-administrasjonens intervensjon i den syriske borgerkrigen ville ha lidd nederlag om ikke Russland hadde grepet inn. Senere kritiserer han «humanitær intervensjon» som et nymotens begrep beregnet på folk i Vesten som føler et behov for å støtte syriske sivile heller enn internasjonale aktører. I boken gjennomgår Erlich borgerkrigen helt fra starten av den arabiske våren, med Assad-regimets utilstrekkelighet og brutalitet. Han tar et raskt tilbakeblikk på første verdenskrig og arabernes uavhengighet fra det ottomanske imperiet, som ble erstattet av fransk og britisk overherredømme over Syria/Libanon og resten av det arabiske området. Senere tar han for seg opprettelsen av Den arabiske liga i 1945, og fremveksten av pan-arabismen og Baath-partiet. Etter hvert kommer han frem til Hafez Assad (far til Bashar Assad, den nåværende presidenten i Syria), som han karakteriserer som en smart politiker. Han ble president etter et kupp, og var støttespiller for PLO (Palestinian Liberation Organization). I likhet med mange arabiske land anerkjente heller ikke Assads Syria staten Israel. I 2000 døde Hafez Assad, og hans sønn Bashar, som ennå ikke var fylt 40 år, ble Syrias president.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.