På innsiden av Syria: to levde erfaringer

Amerikanske Reese Erlich og syriske Yassin al-Haj Saleh går henholdsvis i bredden og i dybden i sine bøker om krigen i Syria.

Email: njmkhani@gmail.com
Publisert: 01.03.2018
Inside Syria: The Backstory of Their War and What the World Can Expect/The impossible Revolution: Making Sense of the Syrian Tragedy
Forfatter: Reese Erlich/Yassin al-Haj Saleh
Prometheus Books/Hurst Publishers, USA/UK

Historiske linjer. Råskapen i den syriske borgerkrigen har innvirket på hele midtøstenregionen med uro, vold og tyranni. Historisk er regionen i seg selv en tilstrekkelig kilde til spenninger. Strømmen av flyktninger og hjemløse syrere, mengden av drepte sivile på grunn av militære intervensjoner og ødelagte byer og andre boområder er gjengangere i nyhetsbildet. I virkeligheten er den syriske borgerkrigen ikke lenger regional, den er blitt en global katastrofe. Et relevant spørsmål er: Hvordan startet denne skjebnesvangre borgerkrigen? Helt fersk er ikke akkurat Reese Erlichs bok Inside Syria: The Backstory of Their War and What the World Can Expect, men den kan likevel bidra til å gi et svar på spørsmålet. Boken følger leseren på en reise gjennom historien om Midtøsten og den syriske borgerkrigen. Den fungerer som et kortfattet leksikon der Erlich har plassert Syria som midtpunkt og fra ulike perspektiv peker seg inn mot katastrofen i Syria.

 

Langt på vei er Inside Syria en muntlig fortelling om det som foregår i Syria.

Inside Syria ble først utgitt i 2014, og gjennomgikk en nyredigering i 2016. Talen han holdt ved Watson Institute for International and Public Relation Affairs ved Brown University i februar 2017, var faktisk en oppdatert versjon av boken fremført muntlig. Som amerikansk frilansjournalist og bestselger-forfatter er han kjent for å «se hendelsene på bakken og analysere dem bredt». Han skriver for ulike nyhetsmedier, som CBS Radio, Australian Broadcasting Corp. og National Public Radio. Ved Watson Institute erklærte han seg som spesialist på amerikanske militærbaser rundt omkring i verden. Erlich besøkte Syria og nabolandene ofte for å kunne skrive boken Inside Syria. Han har studert ved University of California, og har skrevet flere bøker om Midtøsten, som for eksempel The Iran Agenda: The Real Story of U.S. Policy and the Middle East Crisis (utgitt i 2007) og Target Iraq: What the News Media Didn’t Tell You (i samarbeid med Norman Solomon, 2013).

Krigens bakgrunn og årsaker. Reese Erlichs bok starter med en innledning av Noam Chomsky. Der hevder Chomsky at Obama-administrasjonens intervensjon i den syriske borgerkrigen ville ha lidd nederlag om ikke Russland hadde grepet inn. …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.