Krig for fred 

War for Peace viser sterke opptak fra ildlinjen i en konflikt uten vinnere.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

War for Peace

Jevhen Titarenko

Ukraina

I Øst-Ukraina har den stygge konflikten mellom russiskstøttede separatister og ukrainske regjeringsstyrker krevd mer enn 10 000 liv etter at Moskva annekterte den ukrainske Krim-halvøya i mars 2014. Dokumentarfilmskapere som beretter om hendelsene i regionen, vil aldri kunne finne frem til én felles betraktningsmåte. Bildematerialet som er tilgjengelig (her rå frontopptak gjort av en ukrainsk militærlege som arbeidet som filmregissør før krigen – hans nom de guerre Regisseur er russisk for «filmregissør»); perspektivet – fra regjeringens eller opprørernes side; tonen – ingenting av dette kan være nøytralt, og War for Peace er ikke noe unntak.

Trukket fra festival. Filmen skulle egentlig ha russisk premiere i desember ved Artdocfest, en festival arrangert i Moskva av den anerkjente ukrainskfødte dokumentarregissøren Vitalij Manskij. Men visningen av en annen film om Ukraina-konflikten, Beata Bubenets’ Flight of a Bullet (en krønike om kampoperasjoner av den kontroversielle Aidar-bataljonen – som senere er oppløst etter anklager fra Amnesty International om krigsforbrytelser), ble avbrutt etter uroligheter. Etter det ble War for Peace, som også inneholder intervjuer med medlemmer av Aidar-bataljonen, fjernet fra programmet, selv om produsentene hadde funnet et «trygt territorium» – den tsjekkiske ambassaden i Moskva – for å vise filmen der.

[…] ingen ting av dette kan være nøytralt, og War for Peace er ikke noe unntak.

War for Peace (filmens russiske tittel Voina radi mira betyr egentlig «Krig for fredens sak») kan sies å være litt mindre kontroversiell enn Flight of a Bullet (på russisk: Polyot puly), ettersom den følger helsepersonell med plikt til å redde liv. Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig for å roe de opphetede følelsene til de prorussiske aktivistene fra Russlands nasjonalistiske gruppe SERB (South-East Radical Block), som stormet inn i Oktjabr-kinoen i begynnelsen av desember, kastet en frakk over projektoren og slapp helsefarlig gass inn i visningsrommet.

Kampanje. Da den tsjekkiske ambassaden erklærte at den ikke kunne garantere for sikkerheten til publikummet under en visning av War and Peace, trakk produsentene den og bruker nå hendelsen som del av en bredere markedsføringskampanje.

«Russiske tjenestemenn og ukjente, maskerte personer hindret visningen av en film om den russisk-ukrainske krigen,» slår pressemeldingen for filmen fast.

«Dokumentarfilmen War for Peace av den ukrainske regissøren Jevhen Titarenko (Dnipro, Ukraina) skulle egentlig presenteres ved en spesialvisning under Artdocfest internasjonale filmfestival i Moskva, Russland, 8. desember 2017.»

«Etter at visningstidspunktet for filmen var annonsert, ble det imidlertid iverksatt en negativ kampanje mot filmen av høytstående medlemmer av det russiske parlamentet, riksadvokatens kontor, kulturdepartementet, FSB (sikkerhetstjenesten), gjennom oppslag i mediene og diskusjoner i sentrale russiske fjernsyns-
kanaler.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.