Sakprosa: juni


...

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-06-01

Atef Abu Saif:
Under dronene – dagbok fra Gaza
Spartacus, Norge 2018

Denne dagboken gir oss en forfatters innblikk i den 51 dager lange krigen på Gazastripen tilbake i 2014. Mens rakettilden lyser opp himmelen utenfor, sitter Saif i leiligheten i Jabalia og skriver, tett på tragedien som utspiller seg. Saif har skrevet flere bøker, og underviser i statsvitenskap ved Al-Azhar-universitetet i Gaza. Mangeårig NRK-korrespondent i Midtøsten, Odd Karsten Tveit, har skrevet forordet til den norske oversettelsen. Han var på jobb for NRK i perioden krigen pågikk, krigen som Israel kalte en større militæroperasjon og ga navnet «Protective Edge». Dagboken ble første gang utgitt i 2015, og har fått en rekke gode internasjonale kritikker. Forfatteren er født i flyktningeleiren Jabalia og har blitt værende i hjembyen. Saif skrev dagboken med fare for å miste livet, skriver Tveit i innledningen, og Tveit forteller om den morgenen da han selv kom til Gaza. Da hadde Saif skrevet i atten dager: «Denne torsdagsmorgenen hadde han vært gjennom nok en natt i frykt for å bli bombet eller få en tekstmelding: Døden kommer om seksti sekunder hvis dere ikke forlater huset.»

Kim Søderstrøm:
Veteran – Norske soldater i utenlandstjeneste forteller
Kagge Forlag, Norge

Veteran Kim Søderstrøm har gjennom flere år samlet inn historier fra norske soldater som har vært stasjonert i utlandet. Boken innledes med et forord av president i Norges Røde Kors, Robert Mood. Deretter følger en innledning av Søderstrøm selv før boken fortsetter med et intervju med Kåre Willoch om Tysklandsbrigaden. Siden andre verdenskrig har langt over hundre tusen nordmenn deltatt i internasjonale operasjoner med Forsvaret. De har vært utstasjonert i Korea, Gaza, Kongo, Libanon, Irak, Kosovo og Afghanistan, med flere. Boken gir et nærbilde av deres erfaringer og opplevelser med krig frem til våre dager. Boken er illustrert med portretter i svart/hvitt, alle tatt av Søderstrøm selv.

Alain Corbin:
A History of Silence – From the Renaissance to the Present Day
Polity, England og USA

Abonnement kr 195/kvartal

Historikeren og professoren ved universitetet i …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?