Bestill sommerutgaven her

Ehud Barak, tidligere forsvarsminister og statsminister i Israel.

TEL AVIV (2014) / Intervju med Ehud Barak.

– Fortell oss fra Camp David i 2000, møtet mellom Yasser Arafat, Bill Clinton og deg?

– Vi hadde et svar på alle problemer – som grensene, sikkerhet, flyktningene, Jerusalem. Og vi ba ikke Arafat om et «take it or leave it». På en måte ga vi ham 92 prosent av hva han ba om, og vi fortalte ham at vi ikke ba ham om å akseptere dette, med bare se dette hele som et grunnlag for forhandlinger med meg og Clinton.

– Da han avslo dette, og bevisst satt i gang med terror-aksjoner, lærte vi noe. Arafat var ikke moden for fred den gangen.

– Et av forslagene var å koble Vestbredden og Gaza?

– Ja, vi så at de trengte en sammenkobling, så vi planla en overhengende motorvei, omtrent 48 kilometer, til nærmeste punkt på Vestbredden. Denne skulle verken ha noen israelsk militær grensepost eller voktes av israelsk politi.

– Dere var alle tre i Oslo i 1999, snakket du med Arafat da?

– Ja, i Oslo tok jeg Arafat til siden da Clinton og vi var der – 9 måneder før Camp David. Jeg sa til Arafat: Dette vil bli som å hoppe ut i fallskjerm samtidig, der du kontrollerer . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Truls Liehttp:/www.moderntimes.review/truls-lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Relaterte artikler