Vil stoppe avtalen

Advokaten til de fordrevne fra Thule-området, Christian Harlang, har bestemt seg for å gå til dansk høyesterett for å hindre Danmark i å inngå en bindende avtale med USA om Thulebasen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Christian Harlang vil stoppe en bindende avtale inntil erstatningssaken som Thuleboernes organisasjon Hingitaq 53 har reist er endelig avgjort i dansk høyesterett. Det vil den sannsynligvis bli i løpet av et års tid.

Hvis det grønlandske landstyret (regjering) og den danske regjeringen ikke venter med en avtale med USA om missilforsvaret, vil Christian Harlang kreve at Høyesterett tvinger partene til å ta hensyn til den pågående saken til Hingitaq 53. Organisasjonen krever at lokalbefolkningen igjen får tilgang til sine gamle boplasser og jaktområder. I tillegg krever de etterlevende en erstatning for overgrep fra storsamfunnet.

Christian Harlang sier til KNR/Grønlands Radio at han vil kreve at Høyesterett hindrer den danske regjering i å inngå avtaler som kan påvirke utfallet av Thule-saken. Harlang vil ha et generelt forbud mot nye avtaler for å hindre at en slik avtale fratar lokalbefolkningen rettigheter.

Harlang har funnet frem til at det finnes et fortilfelle i dansk rettspraksis fra en sivil rettssak. I tillegg har han funnet frem til en sak fra Nicaragua, der menneskerettsdomstolen viser til at staten skal respektere rettighetene til urbefolkningen.

– Hvis ikke myndighetene tar hensyn til den verserende saken, så er vi inne i en Wild West-tenking der staten forsyner seg uten å ta hensyn. Det håper jeg at Høyesterett ser. Men best vil være om Landstyret og den danske regjeringen tar til fornuft og avventer dommen i dansk høyesterett. Hvis ikke de kan vente med å inngå en avtale med USA, da er det av stor betydning at det i en ny avtale tydelig fremkommer at en avtale om missilforsvaret ikke skal påvirke dommen i Thule-saken.

Christian Harlang overleverte torsdag kravet til dansk høyesterett, og svaret kommer i løpet av en uke.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here