Vi bare hater litt


Norge er en slacker når det gjelder bekjempelse av hatkriminalitet og rasistisk vold. I en tid preget av flyktningkrise og ekstremisme på fremmarsj er vi rett og slett nødt til å skjerpe oss.

Email: linda@minotenk.no
Publisert: 2015-12-16

Min datter var bare fire år da hun fikk høre av en fremmed mann på vei hjem fra butikken at hun kom til å bli bortgiftet til Al Qaida. Etter alle liknende historier jeg har hørt fra muslimske venner og bekjente de siste årene, ble jeg ikke engang sjokkert. Bare trist.
Kommentarfelter og sosiale medier flommer over av rasistiske og hatefulle ytringer, særlig i kjølvannet av flyktningkrisen og terrorangrepene i Paris. Hatet får også voldelig utløp på gata. En ung mann med somalisk bakgrunn ble kalt «muslimjævel» og knivstukket i Bærum få dager etter terroren i Paris. En annen ung jente på 15 år og hennes lillesøster, også med somalisk bakgrunn, ble dyttet i bakken og utsatt for grov rasistisk hets på vei fra skolen.
Hatkriminalitet rammer mennesker på grunn av noe de er – det er et direkte angrep på individets identitet – og det er derfor ekstra hardt å bli rammet av slik type vold. I England økte hatkriminaliteten mot muslimer med 300 prosent i uken etter Paris-terroren. De fleste ofrene var muslimske kvinner i alderen 14 til 45 år, og de som utførte ugjerningene, var stort sett hvite menn i alderen 15 til 35 år.

Demokratisk problem. Her i Norge skrev Antirasistisk senter nylig på sin Facebookside at de har opplevd en økning av rasisme og hatkriminalitet den siste tiden. Postdoktor Karoline Andrea Ihlebæk ved Universitetet i Oslo sier til NRK at «kommentarer og innlegg blir grovere, og særlig hendelser som terroren i Paris og flyktningkrisen gjør at folk kaster seg over tastaturet».
FNs rasediskrimineringskomité CERD kom tidligere i år med krass kritikk av Norges manglende arbeid mot hatytringer og rasistisk vold. I FN-rapporten etterlyses en klar definisjon av hatkriminalitet i straffeloven og et system for å registrere den.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har også lenge advart mot at Norge ikke tar kampen mot hatytringer alvorlig nok. LDO får henvendelser fra mennesker som blir hånet, spyttet på og trakassert på gata. Spesielt mange meldinger handler om hat og trakassering knyttet til hodeplagg. Å bære hijab øker faren for hets.
På et debattmøte på Litteraturhuset i Oslo forrige måned sa leder ved Mira-senteret, Fakhra Salimi, at muslimske kvinner med hijab er aller mest utsatt for hatkriminalitet. Dette bekreftes av leder for politiets hatkrimgruppe på Manglerud, Monica Lillebakken.
I lys av dette er det uhyre betimelig at Regjeringen den 27. november …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal