Bestill høstutgaven her

I martyrdødens venterom

EURODOK: To unge menn venter på å bli kalt ut til aksjon som selvmordsbombere i Syria. Pål Refsdals nye dokumentarfilm tegner et overraskende intimt portrett.

Dugma – The Button
Regi og foto: Pål Refsdal

Dugma – The Button tegner et overraskende intimt portrett av to frivillige frontkjempere, mens de venter på deres tur på listen over martyrer som skal kjøre en lastebil med sprengstoff mot fienden og trykke på utløserknappen – på arabisk kalt «dugma». Disse er den 32 år gamle saudieren Abu Quawara al-Maki og Lucas Kinney, en 26-årig konvertitt fra Vest-London som nå går under navnet Abu Basir al-Britani. Refsdals nye film er ikke bare bemerkelsesverdig på grunn av den åpenhjertige tilgangen han har fått til de unge mennene, men fordi den viser dem som til dels ordinære og ikke minst sympatiske mennesker.

Krevde løsepenger. Men la oss ta en omvei først for å belyse regissørens arbeide: «Jeg takker myndighetene, de har gjort en kjempejobb som jeg ikke visste om da jeg satt kidnappet.» Slik innledet Pål Refsdal (ifølge Nettavisen 16.11.09) en pressekonferanse i november 2009, i kjølvannet av at han tidligere samme måned ble kidnappet av en Taliban-alliert gruppe da han var i Afghanistan for å lage en dokumentarfilm.
Refsdal hadde tidligere vært i Afghanistan allerede som 21-åring, da han i 1985 deltok i Mujahedins kamper mot de sovjetiske styrkene. Senere har han som journalist ofte oppsøkt farlige konfliktområder, deriblant El Salvador, Nicaragua, Sri Lanka, Myanmar, Kosovo og Tsjetsjenia.
Etter seks dager som Taliban-gruppens fange ble Refsdal løslatt. Det ble spekulert i om dette skyldtes at han konverterte til islam, men det ble også påstått at det var fordi nordmannen beviselig var journalist, . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om å hylle eller krenke de døde

MINNER: Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

ORIENTERING: Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.

Ørestaden, Nordhavn, Amager Strandpark, Sluseholm, Lynetteholm

KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?

Det fargerike indiske mikrokosmos

REISEESSAY: På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …

Den kapitalistiske bildeverdenen

FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

FOTO: Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.

Markedsliggørelsen af Kinas økonomi

KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.

Kinas byutvikling

BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».

Hvis Skinner hadde vært i live i dag, ville han jobbet for Facebook

FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.

Kolonialismens tømmermenn

AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?

En rystendediagnose over en desillusioneretungdom

DIAGNOSE: Fører håbet til skuffelse og desperationen til terror? Med Alain Bertho kan vi nå tale om en presentisme, altså en vedvarende nutid, uden fortid eller fremtid.

Arven etter Ruth Maier

ANTISEMITTISME: Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte