Gjensyn med Cuba


Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times, som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-06-30

Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land. Men i juni 1960 var dette et falskt bilde, basert på dårlig og ukritisk informasjon og først og fremst på et fullstendig manglende kjennskap til forskjellen mellom de mange bevegelser verden kjenner til venstre for det demokratiske parti i USA.

I dag kan inntrykket fra Cuba oppsummeres i en setning: det denne typen amerikansk presse sa for halvannet år siden, det synes nå å være sant – stort sett, men det de sier i dag, det er ennå ikke sant. I en viss forstand later det altså til at de hadde fått rett, men spørsmålet er om disse sterkt konservative kritikere av Castro har fått rett på samme måte som vitenskapsmannen som gjør sine forutsigelser ut fra teori og data kan få rett, eller på samme måte som mannen som sier ustanselig at «nå er klokken tolv» unektelig får rett to ganger i døgnet, eller om det er på samme måte som moren som er så redd for at barnet skal leke med fyrstikker at hun til slutt nærmest driver det til å sette fyr på huset med sine dystre forutsigelser og formaninger. Sikkert er bare at Cuba er så dynamisk at gårsdagens sannhet ikke holder i dag og absolutt ikke i morgen.

Som Øst-Europa. Men man merker forskjellen med det samme man setter foten på flyplassen: det er først og fremst plakatene. For det første mengden, var det en million av dem i fjor så er det tre millioner i år. Men i fjor var det undertegnet Fidel, Ché, Camilb, Cienfuegos og andre revolusjonens helter, i år drukner selv sitatene fra Fidels taler i flommen av Marx, Engels, Lenin, Khrusjtsjov, Mao og andre kommunistlederes sitater. Og bildene: vel har Castro erklært at bilder av levende kubanere ikke skal henge offentlig – til gjengjeld er det en flom av bilder av Lenin og Mao, og bare Cubas bleke, høypannede martyr Jose Martí kan av og til sees […].

Utenlandske aviser som New York Times var det helt umulig å få tak i på Cuba – i fjor gikk det an. Det er imidlertid lett å arbeide som journalist på Cuba – i hvert fall hvis man ikke er fra USA. Men telegrammer ut blir …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal