Gjensyn med Cuba


Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times, som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land.

Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land. Men i juni 1960 var dette et falskt bilde, basert på dårlig og ukritisk informasjon og først og fremst på et fullstendig manglende kjennskap til forskjellen mellom de mange bevegelser verden kjenner til venstre for det demokratiske parti i USA.

I dag kan inntrykket fra Cuba oppsummeres i en setning: det denne typen amerikansk presse sa for halvannet år siden, det synes nå å være sant – stort sett, men det de sier i dag, det er ennå ikke sant. I en viss forstand later det altså til at de hadde fått rett, men spørsmålet er om disse sterkt konservative kritikere av Castro har fått rett på samme måte som vitenskapsmannen som gjør sine forutsigelser ut fra teori og data kan få rett, eller på samme måte som mannen som sier ustanselig at «nå er klokken tolv» unektelig får rett to ganger i døgnet, eller om det er på samme måte som moren som er så redd for at barnet skal leke med fyrstikker at hun til slutt nærmest driver det til å sette fyr på huset med sine dystre forutsigelser og formaninger. Sikkert er bare at Cuba er så dynamisk at gårsdagens sannhet ikke holder i dag og absolutt ikke i morgen.

Som Øst-Europa. Men …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte