Gjensyn med Cuba

Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times, som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det tok ikke den amerikanske presse, dog med New York Times som en vesentlig unntakelse, mange ukene før den erklærte at den kubanske revolusjonen, som begynte for alvor med Batistas flukt nyttårsaften 1958, var kommunistisk inspirert og ledet, og allerede våren 1960 var det bildet den tegnet av Cuba eller Castroland som det gjerne kalles, temmelig likt bildet av de øst-européiske land. Men i juni 1960 var dette et falskt bilde, basert på dårlig og ukritisk informasjon og først og fremst på et fullstendig manglende kjennskap til forskjellen mellom de mange bevegelser verden kjenner til venstre for det demokratiske parti i USA.

I dag kan inntrykket fra Cuba oppsummeres i en setning: det denne typen amerikansk presse sa for halvannet år siden, det synes nå å være sant – stort sett, men det de sier i dag, det er ennå ikke sant. I en viss forstand later det altså til at de hadde fått rett, men spørsmålet er om disse sterkt konservative kritikere av Castro har fått rett på samme måte som vitenskapsmannen som gjør sine forutsigelser ut fra teori og data kan få rett, eller på samme måte som mannen som sier ustanselig at «nå er klokken tolv» unektelig får rett to ganger i døgnet, eller om det er på samme måte som moren som er så redd for at barnet skal leke med fyrstikker at hun til slutt nærmest driver det til å sette fyr på huset med sine dystre forutsigelser og formaninger. Sikkert er bare at Cuba er så dynamisk at gårsdagens sannhet ikke holder i dag og absolutt ikke i morgen.

Som Øst-Europa. Men man merker forskjellen med det samme man setter foten på flyplassen: det er først og fremst plakatene. For det første mengden, var det en million av dem i fjor så er det tre millioner i år. Men i fjor var det undertegnet Fidel, Ché, Camilb, Cienfuegos og andre revolusjonens helter, i år drukner selv sitatene fra Fidels taler i flommen av Marx, Engels, Lenin, Khrusjtsjov, Mao og andre kommunistlederes sitater. Og bildene: vel har Castro erklært at bilder av levende kubanere ikke skal henge offentlig – til gjengjeld er det en flom av bilder av Lenin og Mao, og bare Cubas bleke, høypannede martyr Jose Martí kan av og til sees […].

Utenlandske aviser som New York Times var det helt umulig å få tak i på Cuba – i fjor gikk det an. Det er imidlertid lett å arbeide som journalist på Cuba – i hvert fall hvis man ikke er fra USA. Men telegrammer ut blir sensurert.

På en diger transparent over en av avenyene sto det å lese: «Hvis yankiene ikke kan leve 90 mil fra et sosialistisk land, så får de heller flytte!» Dette slagordet hadde noe av den samme snert og vidd som preget de aller fleste av dem i fjor, men ellers har den velkjente, slaviske, østeuropéiske pompøse stil overtatt: fremad kamerater, mot sosialismens seier! Fred og vennskap mellom folkene! osv. For en som har reist en del i Øst-Europa og er vant til å se dette der, virker det mildest talt underlig å se det for første gang i et amerikansk naboland, bare 90 miles fra Florida. Særlig usympatisk virket en plakat med bilde av en liten gutt: «Denne gutt blir enten en patriot eller en forræder. Hva vil du?» «Lær dine barn om hva revolusjonen har utrettet». Atter andre plakater gjorde narr av representativt demokrati, som ble framstilt som det regimet man hadde under Batista. Det er sant at Cuba hadde for mange aviser og at de fleste av dem var under Batistas kontroll. Men intet påskudd og ingen av fortidens feil kan forsvare den ensretting som nå har funnet sted. Det er fremdeles mange aviser, Revolucion, La Calle, El Mundo, Sierra Maestra, osv. men de er ikke mer forskjellige enn Drammens Tidende og Buskeruds Blad, og det samme gjelder ukebladene.  Den eneste som skiller seg ut er kommunistpartiets organ Hoy, I dag, som er Cubas største avis, bedre rent teknisk og på mange måter mer interessant […].

Overalt er det høyttalere, og mens de i fjor ofte spilte musikk synes de nå å sende nyheter og meldinger og taler ustanselig. At radio og tv er helt ensrettet  sier seg selv – men det skal også sies at både de og avisene driver en storartet masseopplysningskampanje med all slags lærdom av høyst nøytral og utmerket karakter dagen og uken rundt.

Kort sagt: Propagandapresset på den kubanske borger er meget sterkt, antagelig er det så sterkt at det virker mot sin hensikt. Hver gang lederne får en ny idé, og med deres utrettelige energi og tiltaksvilje hender det meget ofte, startes et nytt propagandafelttog, nye plakater klistres oppå de gamle, så man kan følge revolusjonens historie ved å foreta en slags geologisk utgravning i lagene. Antakelig blir det for mye; selv de som fortsatt er entusiaster, og det er mange, vil antakelig gå noe trett. Det hjelper heller ikke at bokhandlerne praktisk talt bare har propagandalitteratur og intet fra USA eller Vest, og at 50 prosent av filmene som ble vist i Habana var russiske.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here