Ekstremistene som bare trengte mat på bordet


Filmfestivalen HRHW: Dokumentaren Among the Believers viser hvordan en religiøs ekstremisme har fått vokse frem i et Pakistan med store sosiale problemer.

Underviser filmvitenskap på NTNU Epost endreeid@gmail.com
Email: endreeid@gmail.com
Publisert: 2016-02-18

Among the Believers
Regi: Hemal Trivedi og Mohammed Ali Naqvi

Vi møter dem først med kalasjnikover, som gangstere, sett i glidende kamerabevegelser som hentet ut fra en lavbudsjettsactionfilm inspirert av Martin Scorsese. En gjeng hellige krigere, ledet av Abdul Aziz Ghazi, rekrutterer små barn (helt ned i fireårsalderen) for å styrke sin opposisjon mot den pakistanske regjeringen. De ønsker å innføre sharialover i Pakistan og videre ut i den globale verden, og er beredt til å gjøre det med voldelige midler. På enkelte skoler (eller såkalte madrassa) i hovedstaden Islamabad får de barn til å pugge Koranen, dedikere seg til troen og forberede seg på religiøs agitasjon. I bytte får barna mat på bordet, klær, et tak å sove under og dekkeT helseutgifter.
Regissørene Hemal Trivedi og Mohammed Ali Naqvi skaper et relativt nyansert bilde av denne situasjonen i dokumentaren Among the Believers (2015). Snarere enn å være en ren fordømmelse av Ghazis prosjekt, er filmen en kritisk belysning av samfunnsforholdene som har gjort hans fremgang mulig.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)