Bestill sommerutgaven her

Den blå fare

Årets stortingsvalg åpenbarte den blå fare for Norge i det 21. århundre: Fremskrittspartiets framskritt. Dag Herbjørnsrud kommenterer.

Wallmanns Salonger, Akerselva, Oslo.

– Kom, Eli! Nå drar vi hjem, sa Carl Ivar Hagen til sin kone.

Klokken var noe over elleve mandag kveld. Mens store deler av pressekorpset samlet seg på valgvakene til de nye regjeringspartiene Ap, Sp og SV, sto jeg nærmest alene én meter unna ekteparet Hagen ved det mest sentrale bordet i Wallmanns Salonger ved Akerselva.

Alle målingene viste da at Fremskrittspartiet hadde detronisert Høyre som den borgerlige sidens største parti: Over 22 prosents oppslutning i det norske stortingsvalget 2005 gjør at Frp nå kan gjøre selv Arbeiderpartiet rangen stridig som det store folkepartiet.

Det var dette Hagen var så inderlig klar over da han ga marsjordre til sin kone. Hun skulle hjem til boligen på Ullern, mens han skulle tilbake til den store partilederdebatten på Stortinget, som startet ti minutter over midnatt.

Kong Carl hadde kort tid i forveien blitt hyllet som en blanding av en romersk keiser og en amerikansk filmstjerne da han kom inn på Fremskrittspartiets valgvake.

Stortingsvalget 12. september 2005 ga riktignok en rødgrønn regjering . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også like