Bestill høstutgaven her

Å ta loven i egne hender

Cartel Land er en oppsiktsvekkende nærgående dokumentar om borgervern på hver side av grensen mellom Mexico og USA. 

Cartel Land
Regi og foto: Matthew Heineman

Allerede i sitt anslag viser den Oscar-nominerte dokumentaren Cartel Land at regissør Matthew Heineman har fått en helt unik tilgang til sitt materiale. Her møter vi en gruppe medlemmer av et meksikansk narkokartell, som åpenhjertig (om enn maskerte) forteller om og viser frem sitt arbeid med å produsere metamfetamin som skal smugles over grensen til USA.
Med denne sekvensen settes tonen effektivt for resten av filmen, som riktignok skal handle om to personer som på hver sin side av grensen arbeider imot disse kartellene og deres virksomhet: Amerikaneren Tim «Nailer» Foley og meksikaneren José Manuel «El Doctor» Mireles, begge karakterer som kunne ha vært hentet rett ut av en amerikansk sjangerfilm.

Frivillige. «Nailer» Foley er en selvoppnevnt vigilante, som arbeider med å bygge opp en gruppe frivillige til å patruljere grenseområdene i Arizona – tungt bevæpnet, naturligvis – for å holde dopsmuglerne ute av landet. Den værbitte barskingen har åpenbart vært ute noen ørkennetter tidligere, og forteller om en barndom med psykisk og fysisk mishandling, samt en fortid med eget rusmisbruk. Og når han til stadighet omtaler smuglerne med intens forakt som «those motherfuckers», er det fort gjort å mistenke at hans innbitte kamp mot narkotikatrafikken kanskje egentlig er et utløp for noe ganske annet.
«El Doctor» Mireles bærer sitt kallenavn fordi han er utdannet lege, et yrke han også utøver – i hvert fall i filmens begynnelse. I vel så stor grad dedikerer han seg imidlertid til å lede borgerverngruppen Autodefensas, som – minst like tungt bevæpnet som sin amerikanske motpart – bekjemper narkokartellene fra den meksikanske siden av grensen. En svært farefull og utsatt posisjon, som har gitt ham en viss . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om å hylle eller krenke de døde

MINNER: Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

ORIENTERING: Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.

Ørestaden, Nordhavn, Amager Strandpark, Sluseholm, Lynetteholm

KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?

Det fargerike indiske mikrokosmos

REISEESSAY: På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …

Den kapitalistiske bildeverdenen

FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

FOTO: Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.

Markedsliggørelsen af Kinas økonomi

KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.

Kinas byutvikling

BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».

Hvis Skinner hadde vært i live i dag, ville han jobbet for Facebook

FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.

Kolonialismens tømmermenn

AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?

En rystendediagnose over en desillusioneretungdom

DIAGNOSE: Fører håbet til skuffelse og desperationen til terror? Med Alain Bertho kan vi nå tale om en presentisme, altså en vedvarende nutid, uden fortid eller fremtid.

Arven etter Ruth Maier

ANTISEMITTISME: Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte