We, the monsters

Monsteret er blant oss hver dag, hele tiden. Ja, monsteret, det er oss. 

Kjetil Røed
Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 13.07.2017
            This Young Monster
Forfatter: Charlie Fox
Fitzcarraldo Editions, UK

Hva er egentlig et monster? Er monsteret det stygge vesenet som skremmer og vil ødelegge oss – Frankensteins; det insekt-liknende Alien-krapylet i Ridley Scotts skrekkfilmer; den maskekledte Mike Myers, som aldri kan dø, i Halloween-filmene? Eller er monsteret heller et aspekt ved oss alle, og det monstrøse en side ved de vanligste og mest banale hendelser, en høyst hverdagslig ting?

«In certain cases, the title ‘monster’ should be reclaimed in a spirit of punk triumph to become a great honour. Monsters cause trouble, they disturb definitions, they discombobulate what we think we mean. All of which is brave and wild, not to mention something like art’s task,» skriver Fox. Han forbinder det monstrøse med det som ikke passer inn, men ikke dissens som motkultur eller kritikk av det bestående – vi er tettere på det som ikke passer inn, per se. Fox kommer tett på punken.

Mangslungen monsterhistorie. Bredden i historiene forfatteren forteller er bred – de spenner fra Rainer Maria Fassbinders filmer til John Waters’, David Bowies og Ryan Trecartins liv og verk. Den personlige tonen, den kåserende og bekjennende stilen er det som gjør teksten så god: Dette ikke er ingen akademisk øvelse, men et forsøk på å tenke gjennom hva monsteret representerer fordi det er noe forfatteren gjøre.

Det er det monstrøse som opptar Fox, i det dagligdagse; noe ubehagelig, uvant, rart eller eer …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.