We, the monsters

Monsteret er blant oss hver dag, hele tiden. Ja, monsteret, det er oss. 

Kjetil Røed

 This Young Monster

Charlie Fox

Fitzcarraldo Editions

UK

Hva er egentlig et monster? Er monsteret det stygge vesenet som skremmer og vil ødelegge oss – Frankensteins; det insekt-liknende Alien-krapylet i Ridley Scotts skrekkfilmer; den maskekledte Mike Myers, som aldri kan dø, i Halloween-filmene? Eller er monsteret heller et aspekt ved oss alle, og det monstrøse en side ved de vanligste og mest banale hendelser, en høyst hverdagslig ting?

«In certain cases, the title ‘monster’ should be reclaimed in a spirit of punk triumph to become a great honour. Monsters cause trouble, they disturb definitions, they discombobulate what we think we mean. All of which is brave and wild, not to mention something like art’s task,» skriver Fox. Han forbinder det monstrøse med det som ikke passer inn, men ikke dissens som motkultur eller kritikk av det bestående – vi er tettere på det som ikke passer inn, per se. Fox kommer tett på punken.

Mangslungen monsterhistorie. Bredden i historiene forfatteren forteller er bred – de spenner fra Rainer Maria Fassbinders filmer til John Waters’, David Bowies og Ryan Trecartins liv og verk. Den personlige tonen, den kåserende og bekjennende stilen er det som gjør teksten så god: Dette ikke er ingen akademisk øvelse, men et forsøk på å tenke gjennom hva monsteret representerer fordi det er noe forfatteren gjøre.

Det er det monstrøse som opptar Fox, i det dagligdagse; noe ubehagelig, uvant, rart eller eerie.

This Young Monster er en imponerende kulturhistorie – men den skremmende skapningen, hvor det grusomme og truende er samlet i én figur som noe fremmed og adskilt fra oss, får liten oppmerksomhet. Det er det monstrøse som opptar Fox, i det dagligdagse; noe ubehagelig, uvant, rart eller eerie.

Kroppen som monster. Det mest interessante er å finne i detaljene, mener Fox. Symptomet – den lille skurringen i motivet på et gammelt fotografi, noe som ikke helt stemmer, et blikk fra en fremmed på gata. Monsteret er ikke nødvendigvis noe du kan adskille deg fra, ingen avgrenset ting eller et skummelt vesen som lusker i skyggene, men sider ved oss selv.

Den mest nærliggende monstrøsiteten er jo den som finner sted i våre kropper: hvordan de forandrer seg i løpet av et liv. Puberteten er lite å skryte av uten en solid dose vampyrisme. «Everyone experiences monsterhood in their teens: the body mutates, new chemicals flow through your veins, parents turn loathsome, good behaviour goes to hell. The need for a remedy to these bodily and psychic disorientations is often entwined with all the wicked fun you can have when monsterhood peaks, thanks to drink, drugs, fucking, and the transformative powers of art.»

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here