Žižek som kommunist


KOMMUNISME: 7. desember kommer den slovenske filosofen og kulturkritikeren Slavoj Žižek til Bergen for å delta i Holberg-debatten. Under debatten vil han forklare hvorfor han fortsatt er kommunist. Han skal også intervjues av den amerikanske økonomen Tyler Cowen .

Hvorfor kaller Žižek seg kommunist? Utgangspunktet er at alle venstreorienterte prosjekter i det 20. århundre har slått feil. Keynes og velferdsstaten er passé, den fungerer ikke med et globalt marked. Direkte demokrati med lokalt styre (kommunitarisme) er heller ikke veien å gå. Og Fukuyama tok feil: Liberale kapitalistiske demokratier er ikke historiens sluttpunkt. Kapitalismen trenger ikke lenger demokratiet. Žižek tror ikke at kapitalismen på sikt kan håndtere sine egne motsetninger. Derfor må noe gjøres. Med mindre venstresiden tyr til handling, kan en ny autoritær kapitalisme av kinesisk type bli dominerende.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Eivind Tjønneland
Idehistoriker.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte