Bestill høstutgaven her

Zizek er bedre på selvransakelse enn praktiske løsninger 

Det som tidligere bare kunne ytres som politisk ukorrekt humor på privaten, er nå blitt offisiell politikk.

Slavoj Zizek: Against the Double Blackmail: Refugees, Terror and Other Troubles with the Neighbours. Allen Lane, 2016

~nt1605line~vdqdvaDen internasjonale filosof-synseren Slavoj Zizek har som regel litt å si om alt, noe vi har sett i over 50 publiserte bøker, og selv om han gjentar seg selv til det absurde – både vitser og Hegel-anekdoter resirkuleres hemningsløst – har han alltid noen verdifulle betraktninger i tekstene sine.

I sin siste bok om flyktningkrisen kretser han rundt noen kognitive fordreininger på både venstresiden og høyresiden, som han mener er roten til problemet. Får vi øye på disse, er det kanskje mulig å gjøre noe fornuftig, mener han.

Privat og offentlig. Den offentlige samtalen er i radikal forvitring: Det som tidligere bare kunne ytres som politisk ukorrekt humor på privaten, er nå har blitt offisiell politikk, sier Zizek. Poenget er ikke at man har vært rasistisk i det private, og nå bare sier det «som det er», men at de ukorrekte morsomhetene som har kunnet få utløp i det private som uskyldig outlet, nå er blitt comme il faut fra offisielt hold.

Faren med dette skulle være ganske åpenbar, siden diskriminerende holdninger bidrar til å normalisere en måte å tenke på som tilhører vitsens subversive verden – og ikke hvordan man virkelig behandler og tenker på andre mennesker. Tenk bare på hvordan Sylvi Listhaug avviser andre debattanter og forskning som strider mot hennes (Regjeringens) politikk med et stivt smil, samtidig som hun beskriver ikke-vestlige innvandrere som direkte eller indirekte trusler. Eller, enda verre, at den offisielle, uttalte politikken skal utformes slik at den skal skremme immigranter fra å komme til Norge, og, implisitt, at det å oppføre seg empatisk og med nestekjærlighet vil . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Kjetil Røed
Frilansskribent.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte