David Hockney, Early November Tunnel. Fra bokomslaget.

Worse shit, old wrapping 

Ali Smiths Autumn gir en bedre forståelse av Post-Brexit-Storbritannia enn en hvilken som helst politisk analyse.

Birgitte Bjornoy
Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 16.02.2017

Ali Smith:
Autumn
Hamish Hamilton, 2016

I en avsluttende scene i filmen The Big Short sitter investoren Mark Baum på et tak i New York og snakker med en rådgiver om hva som kommer til å skje, rett etter at markedet har kollapset og dresskledde mennesker strømmer ut av investeringsbankene med pappesker i henda. Rådgiveren mener at bankene må stilles til ansvar for å ha ført millioner av huseiere bak lyset med sine råtne lån, mens den høyprofilerte investoren ikke er så sikker på dét: «I have a feeling that in a few years the people will be doing what they always do when the economy tanks. They will be blaming the immigrants and the poor.»

Vi hopper ti år frem i tid, til dagen jeg skriver dette. 19. januar 2017, dagen før amerikanerne skal innsette en president som vil bygge en mur mot Mexico og reversere loven som gir landets innbyggere elementær helsehjelp – en hjelp som ikke har blitt mindre nødvendig etter at Wall Street-spekulanter hev fem billioner – 5 000 000 000 000 – av deres pensjonspenger, eiendomsinvesteringer og obligasjoner ut av vinduet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer