Vollvik i kontrovers

Idar Vollvik kjøper seg opp i selskap som risikerer svartelisting.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 28.03.2008
[omdømme] For første gang kan et norsk selskap bli svartelistet av forsikringsgiganten KLP, Kommunal Landspensjonskasse. Det aktuelle selskapet er Intex Resourses, som nettopp har skiftet navn fra Crew Minerals, og årsaken er et kontroversielt nikkelprosjekt på Filippinene.

– Vi har ikke konkludert i dette spørsmålet, men følger stadig selskapet tett, sier Jeanett Bergan i KLP til Ny Tid.

I midten av februar kjøpte Idar Vollvik 450.000 aksjer i selskapet, og sitter nå på aksjer for 32,8 millioner kroner i Intex Resourses.

Filippinenes president Gloria Arroyo høster massiv kritikk fra lokal fagbevegelse, og beskyldes for å ignorere arbeidernes rettigheter for å trekke til seg utenlands kapital.

– Bedriftene og myndighetene har en velkoordinert strategi for å knuse fagforeningene, sier Daisy Arago ved center for trade unions og human rights til Le Monde Diplomatique.

I oktober besøkte den norske ambassadøren på Filippinene, Torstein Ståle Risa, øya Mindoro, der det norske selskapet planlegger å starte nikkelutvinning. Målet med Risas reise var å undersøke hvordan lokalbefolkningen stiller seg til de norske gigantplanene. Norwatch har fått innsyn i ambassadørens sluttrapport til UD. «Størstedelen av befolkningen på øya Mindoro er imot gruvedrift (…) Majoriteten frykter først og fremst flomforverringer, utvaskede jordbruksområder i lavlandet og fiskedød på grunn av utslipp», skriver ambassadøren, og legger til at ambassaden ikke har tatt stilling til om det kan drives nikkelgruve som planlagt i området.

– Crew Minerals er ikke enige i ambassadørens subjektive meninger og konklusjoner, og forventer å få miljøgodkjennelsen som planlagt, skriver administrerende direktør i Crew Minerals, Hans Christian Qvist, i en pressemelding.

Nyheten om at urfolket Mangyanerne og de lokale myndighetene på den filippinske øya Mindoro vil gå til høyesterett for å stoppe gruveprosjektet, fikk Crew Minerals aksjekurs til å stupe.

Idar Vollviks selskap Vollvik Invest har ikke svart på Ny Tids henvendelser om denne saken. ■

Kommentarer