Voldskultur versus anarkisme

Tv-serien Westworld er et laboratorium for sivilisatoriske eksperimenter, med universelle etiske dilemmaer som konsekvens.

Sigurd Ohrem
Ohrem er skribent for Ny Tid.

Westworld - sesong 2

Jonathan Nolan og Lisa Joy

USA

Westworld er et tv-serie-epos basert på spillefilmen med samme navn, skrevet og regissert av Michael Crichton i 1973.

I første sesong møter vi «Det ville vesten» i fornøyelsesparken Delos, som er befolket av såkalte verter: menneskeliknende androider med personlighet og programmerte scenarioer – skreddersydd for å tilfredsstille gjestenes villeste begjær.

Marshall McLuhan skrev på 60-tallet om mediene som forlengelser av det menneskelige sanseapparatet. Wetware-androidene i Delos er også forlengelser, men foreløpig av den ondartede sorten. Tv-serien Westworld, som nå er midtveis i sesong 2, tegner til å bli det kommende decenniums nye Game of Thrones. Med et sjangertypisk utgangspunkt i både en roman og en film, med dertil hørende spinn-effekter, innkoder Westworld siste generasjons populærkulturelle metaforer, med sin tidsriktige miks av techno-estetikk og retro-kultur.

Med et sjangertypisk utgangspunkt innkoder Westworld siste generasjons populærkulturelle metaforer.

I underholdningsparken møter vi en tidløs verden befolket av mytiske figurer, der kulissene er arketypiske baktepper for herremenneskenes sublimerte konflikter, projisert over på maktesløse verts-marionetter. Her får en usminket og utemmet menneskelig underbevissthet utfolde seg i fri dressur, drevet frem av begjærlige storhetsdrømmer og ditto masochisme. I Westworld oppstår verdener – og de går under.

Første sesong

Utgangspunktet for sesong 1 er motsetningsforholdet mellom underholdningsparkens sjefsdesigner Robert Ford og hans eks-kompanjong Arnold Weber. Arnold dør, tilsynelatende før handlingen dras i gang, men legger igjen spor.

Dolores Abernathy er Westworlds eldste fungerende vert og den mest sammensatte karakteren. Hun blir kjæreste med William, alias «mannen i svart», som er arvtaker til det globale Delos-konsernet og den mest kompromissløse medspiller og gjest i Westworld. Sammen legger de ut på jakt etter en labyrint. Williams agenda – løsningen av labyrintens gåte – er nært forbundet med makt og innflytelse i den virkelige verden. Dolores ledes av en indre stemme som likner Arnold Webers og oppdager at hun er medansvarlig for hans død.

Maeve er en eks-bordellmamma som leter etter datteren sin, som har forsvunnet. Hun er den første verten som blir bevisst sin egen status og parkens funksjon som lekeområde for de usannsynlig rike. Maeve lykkes med å «frigjøre» andre verter, som blir hennes allierte under forsøket på å kjempe seg ut av parken.

Fords maliciøse mangel på moral og Nietzscheanske verdensbilde spøker stadig kulissene.

Robert Ford holder en pompøs tale på selve avslutningsfesten i sesong 1 og presenterer sitt nye prosjekt, etter en innledende Nietzsche-inspirert postulering av homo sapiens, altfor menneskelige innstilling: «Jeg la merke til at noen fulgte med, noen som kunne forandre seg, så jeg begynte å komponere en ny story for dem. Den begynner med fødselen til et nytt folk, de valgene folket må ta, og folket de vil bestemme seg for å bli … en skurk ved navn Wyatt og et drap, utført etter eget ønske denne gangen. Dessverre blir dette min siste fortelling …» Den Wyatt-besatte Dolores henretter Ford umiddelbart, med et nakkeskudd, og retter deretter sin Colt 45 mot selskapet av verter og gjester.

Gjentakelser

Er hukommelsen konstituerende for menneskelighet? Hva skjer med en maskin som forsynes med selvbevisst hukommelse og minner? Helt siden lanseringen av kultklassikeren Memento (2000), har manusforfatter og regissør Nolan vært opptatt av noen tilbakevendende grunnspørsmål. Et av de viktigste er funksjonen til den menneskelige hukommelse og hvordan opprettholdelsen av identitet er avhengig av unike, men gjentatte, narrativer basert på personlige minner.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.