Viva la Falluja!

Krigsforbrytelsene som USA begår i Irak vil ingen ende ta. Frigjøringen av Falluja i november 2004 har nå vist seg å være et kjemisk folkemord på uskyldige sivile. Det som straks ble hevdet av leger og øyenvitner i Irak, men fortidd i vestlige media, er nå dokumentert: USA brukte kjemiske våpen – nærmere bestemt det […]

Ny Tid

Krigsforbrytelsene som USA begår i Irak vil ingen ende ta. Frigjøringen av Falluja i november 2004 har nå vist seg å være et kjemisk folkemord på uskyldige sivile.

Det som straks ble hevdet av leger og øyenvitner i Irak, men fortidd i vestlige media, er nå dokumentert: USA brukte kjemiske våpen – nærmere bestemt det napalmlignende stoffet hvitt fosfor mot befolkningen i Falluja. Når hvitt fosfor kommer i kontakt med mannesker er døden uunngåelig. En kan ikke på noen måte beskytte seg for partiklene, de trenger igjennom tekstiler og andre former for beskyttelse. Stoffet antennes ved 30 grader celsius, det vil si når partiklene kommer i kontakt med hud. Hvitt fosfor brenner seg til inn til knoklene. Virkningen skjer øyeblikkelig og forbrenningen kan ikke stoppes med vann.

Det er ifølge «Convention on Certain Conventional Weapons» ulovlig å bruke hvitt fosfor mot sivile. Pentagon innrømmer nå ulovlig bruk av hvitt fosfor. Men forsvarer seg med at USA ikke har skrevet under på protokollen som forbyr bruk av hvitt fosfor mot sivile.

Hvis stoffet brukes med det formål å utnytte dets toksiske effekt faller det inn under «Chemical Weapons Convention». Denne konvensjonen forbyr bruken av kjemiske våpen og den har USA underskrevet. Brukt med det nevnte formål er hvitt fosfor i samme kategori som napalm og syanidbaserte giftgasser.

Det er ikke lenger noen tvil om at amerikanerne brukte hvitt fosfor i angrepet på Falluja pga dens toksiske potensiale. Det er altså snakk om et alvorlig brudd på konvensjonen som regulerer bruk at kjemiske våpen. Det er altså en grov krigsforbrytelse begått av amerikanske okkupasjonstyrer.

En stor del av Fallujas ca 300.000 innbyggere ble nødt til å flykte fra sine hjem da angrep mot Falluja ble innledet november 2004, rundt 150.000 av delever fortsatt som internflyktninger. De som ikke flyktet led en fryktelig skjebne. Det var kun få overlevende etter angrepet. De døde må telles i titusner, både kvinner og barn. Det vet vi med sikkerhet, for selvom likene var brent til det ugjenkjennelige, var klærene ukeberørte. Hvitt fosfor skader kun det levende vev og etterlater tekstiler intakt.

Men Falluja er ikke bare en by i ruiner, byen vil for alltid stå igjen som symbolet på motstanden i Irak og USAs nederlag. For selv om USA knuste byen, beseiret de ikke mostandsbegelsen.

Kristian Kårbø, Komiteen for et Fritt Irak, Bergen.

Kommentarer
DEL