Vitne til inngjerdingen av sitt eget kjønn

Arabiske Filmdager: En levende og ekte fremstilling av et politisk brennhett tema, der den førpubertale, tøffe lillesøsteren fungerer som en forlengelse av publikums blikk. 

Hilde Susan Jaegtnes
Forfatter og manusforfatter for film- og tv.
Email: hildesusan@gmail.com
Publisert: 14.04.2016

Sand Storm (originaltittel: Sufat cho) Regi og manus: Elite Zexer

I en beduinlandsby i Israels ørken hjelper eldstedatter Leyla moren Jalila med å kle seg til fest. Jalila er tydelig anspent. Grunnen blir snart åpenbar: En hvitkledd, sterkt sminket brud ankommer huset hennes for å feire bryllup blant landsbyens kvinner. Brudgommen feirer med mennene et stykke unna. Det er Jalilas mann Saliman som har giftet seg for annen gang med den langt yngre Affaf. Tradisjonen tro er Jalila vertinne for sin nye rival, som skal bo i et eget hus med Saliman, mens Jalila og ekteparets fire døtre forblir i det gamle. Kvinnene tar på seg løsbarter for å kunne delta i det påfølgende ritualet, kun som menn får de boltre seg i dans. Leylas lillesøster, guttejenta Tasnim, løper til mennenes fest for å overbringe en beskjed til faren. Endelig kommer kveldens høydepunkt: Saliman ankommer for å treffe sin nye brud for første gang, og kvinnene jubler. Fryktløse Tasnim spionerer i vinduet mens Saliman hjelper Affaf ut av den avanserte brudekjolen.
For sin spillefilmsdebut Sand Storm vant regissør Elite Zexer prisen for beste spillefilm i World Cinema-klassen under Sundance-festivalen. Ifølge henne selv ble hun inspirert til å lage denne mor–datter-filmen mens hun reiste rundt med sin egen mor i beduinlandsbyer i Israel. Zexer og moren møtte en ung kvinne som giftet seg med en fremmed mann i tråd med familiens ønsker, til tross for at hun egentlig elsket en annen. Minutter før bruden traff sin blivende mann for første gang, snudde hun seg og sa til Zexer og moren: «Dette skal datteren min aldri måtte oppleve.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer