– Visste ikke at han var norsk

Det betyr ingenting hvilket lands styrker vi angriper, forteller Talibans talsmann til Ny Tid, etter angrepet der den norske soldaten Claes Joachim Olsson ble drept.

Soldatene ved PRT Meymaneh minnes sin avdøde kollega Claes Joachim Olsson.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 29.01.2010

Kabul, Afghanistan: En veibombe traff mandag 25. januar en norsk militærpatrulje i Ghowrmach-distriktet i det nordvestre Afghanistan. Den norske soldaten Claes Joachim Olsson ble drept. Bomben bar kjennemerkene til Talibans krigstaktikker – det var en hjemmelaget bombe detonert på avstand. Det norske forsvaret gikk raskt ut med soldatens navn, og det ble uttrykt stor sorg over tapet.

«Det er noe av det verste som kan skje, at vi mister en av våre soldater. Olsson var en dyktig soldat som vi nå sørger over», sa fungerende sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, kontreadmiral Trond Grytting til Forsvarets mediesenter.

Vi angripe alle

Gjennom talsmann Qari Mohammad Yousuf Ahmadi tok Taliban på seg ansvaret for bomben. Ny Tid har snakket med Ahmadi over telefon, fra et hemmeligholdt skjulested. Han kunne bekrefte at dette var en operasjon utført av Taliban.

– I dag rundt klokken 10 om morgenen ble en av de fremmede maktenes panservogner angrepet av våre mujahedin (hellige krigere) i Kariz, nær Khawja Langari-området i Ghowmach-distriktet, sier Ahmadi.

22 år gamle Claes Joachim Olsson var vognfører på en CV9030-stormpanservogn. Han ble den femte norske soldaten som er drept i Afghanistan. På spørsmål om hvorvidt talibanerne visste at de angrep nordmenn, sier Ahmadi:

– Nei, vi visste ikke at de var norske. Det er ikke viktig for oss. Alle utlendinger, uansett hvilket land de tilhører, har invadert landet vårt, og vi vil drepe dem alle.

Overdriver dødstall

– Ingen kommer i panservogner og militæruniform for å hjelpe. De invaderende maktene har ikke kommet til landet vårt for å hjelpe oss. De har kommet for å drepe kvinnene og barna våre, sier Taliban-talsmannen.

– Dette angrepet var en gjengjeldelse for drapet på de hellige krigerne og de sivile som de fremmede maktene har drept. Vi drepte fem soldater i dagens angrep, påstår Ahmadi.

Talibans talsmenn er kjent for å overdrive antallet som dør som følge av angrepene deres. I virkeligheten ble to andre soldater såret i angrepet.

Vanskelig terreng

Ghowmach-distriktet er en vanskelig region med en sterk militær tilstedeværelse, og ligger sør for Maymanah-provinsen hvor de fleste norske styrkene tjenestegjør under den Nato-ledede stabiliseringsstyrken, kjent som Provincial Reconstruction Team (PRT).

General Murad Ali Murad er kommandør i den afghanske hærstyrken 209 Shaheen, og når Ny Tid snakker med ham, kan han bekrefte at han kjenner til angrepet.

Murad forteller at området er et kjent tilholdssted for Taliban. Terrenget har gitt opprørerne muligheten til å angripe militære styrker, spesielt med veibomber.

– Taliban er ikke sterke, de kan ikke bekjempe oss i kamp ansikt til ansikt. Men terrenget i Ghowmach er veldig vanskelig, veiene er ikke asfaltert, og dette gjør det enklere for dem å legge miner og angripe bakfra, sier Murad.

Han forteller at de norske soldatene var på en rutinepatruljering da hendelsen skjedde. Ifølge ham var ikke afghanske sikkerhetsstyrker del av patruljen.

Dødelig 2009

Taliban har i stadig økende grad tydd til geriljakrigføring som improviserte bombeangrep og selvmordsangrep, som koster mindre ressurser og fører til større tap av liv. De fleste militære ofrene i de amerikanske troppene og Nato-troppene er forårsaket av slike bomber, ofte kalt IED eller improviserte eksplosive enheter. Det er rundt 113.000 utenlandske soldater utplassert i Afghanistan. Norge har rundt 600 soldater i Nato-ledede Isaf i Afghanistan.

Med det siste dødsfallet, har krigen i Afghanistan krevd livene til 40 utenlandske soldater i 2010, ifølge en opptelling utført av den afghanske medieorganisasjonen Kabul Pressistan. Ifølge disse tallene ble 520 vestlige soldater drept i 2009. Det var dermed det dødligste året siden starten på den USA-ledede kampanjen mot Taliban i 2001.

Flere angrep i nord

Talibans Ahmadi lover at det vil komme flere angrep i det nordre og vestre Afghanistan, de områdene som stort sett har vært utenfor Talibans rekkevidde inntil de senere årene. De fleste Taliban-angrepene har vært konsentrert til sørlige og østlige deler av landet, hvor opprørerne har noe lokal støtte.

– Vi har intensjoner om å starte flere angrep i de nordlige delen i landet. Vi vil gå etter de utenlandske invaderende maktene uansett hvor de er, sier Ahmadi til Ny Tid.

De landene med flest soldater i den Nato-ledede Afghanistan-styrken, USA, Storbritannia, Canada og Nederland, er for det meste i sør og øst, hvor de kjemper mot Taliban daglig. Mindre nasjoner som Norge, Sverige og Italia er stasjonert i de nordlige og vestlige provinsene der det er mindre uro. ■

Kommentarer