Vis meg ditt vers

Ingen reportere fra Vesten har stilt Islamsk Jihad-lederen det grunnleggende spørsmålet: Hvor er beviset for det du gjør i Guds navn? Av Irshad Manji

Ny Tid

Hva er det beste for verdensfreden – å godta hverandre eller å stille spørsmål som kan bli tatt ille opp? Selvsagt er ikke verden alltid delt inn etter disse ytterlighetene. Men noen ganger er den faktisk det. Og i slike tilfeller holder jeg en knapp på å stille spørsmål i stedet for alltid å tro det beste om andre. La meg forklare ved hjelp av denne historien.

Jeg var nylig i Gaza, der jeg intervjuet den politiske lederen av Hamas-grupperingen Islamsk Jihad, Mohammed al-Hindi. Med velpleid skjegg og uklanderlige manerer symboliserte han den moderne – og moderate – muslimske mannen.

Hans tolkning av Koranen tydet på noe

annet. «Hvor står det,» spurte jeg, «at man kan ta sitt eget liv for et høyere formål? Så vidt jeg vet, sier Koranen at selvmord er galt.»

Gjennom tolk forsikret legen meg om at versene som bifalt selvmordsaksjoner var å finne «overalt» i Islams hellige bok. Jeg utfordret

al-Hindi til å vise meg bare ett avsnitt.

Etter først å ha sett gjennom Koranen i flere minutter, ringte han noen med mobiltelefonen sin for å be om hjelp og så deretter i studiehefter. Til slutt sa han at han var opptatt og måtte gå.

«Er det helt sikkert at dette ikke er en liten hvit en?» spurte jeg. Han smilte, og forsto tydelig at det var en hvit løgn jeg siktet til. «Jeg vil bare være sikker på at du forteller meg sann-heten,» gjentok jeg.

Al-Hindi kalte inn to assistenter på kontoret sitt og tok enda en telefon. Tolken hans ble sittende og vri seg i stolen, og han bøyde hodet da kameraet mitt gled forbi ham for å filme de to assistentene. De sto med ryggen til meg og bladde febrilsk gjennom Koranen. Noen minutter senere viste de fram et vers som lovpriste krig.

Men dette hadde ingenting med selvmord å gjøre. Derfor spurte jeg al-Hindi en gang til. Han svarte at det å angripe for å forsvare er tillatt i islam. «Hvis en tyv kommer dit du bor og stjeler pengene dine, er det ikke da rimelig å beskytte seg selv?»

Fremdeles forsto jeg ikke koplingen mellom å beskytte seg selv og å ta livet av seg, så jeg trakk følgende parallell: «Hvis en kollega stjeler jobben min og jeg begår selvmord fordi noe som er mitt, er tatt fra meg, er jeg martyr da?»

Tolken ristet sjokkert på hodet. «Nei, nei, dette kan du ikke spørre om.» «Hvorfor ikke?» lurte jeg. «Teologisk er det viktig å stille slike spørsmål.»

Akkurat da døde batteriene i kameraet mitt. Dette, hvisket tolken, var et mye bedre utfall enn at jeg skulle dø – noe al-Hindi ville sørget for dersom jeg hadde blitt særlig mye lenger på kontoret hans. Både tolken og jeg kom oss ut derfra. Møtet viste meg hvorfor det er så viktig for muslimer å stille spørsmål, og å stille dem høyt. Altfor lenge har vi stolt på at selv-utnevnte «høye herrer» skal tolke for oss. Vi har gitt dem rom til å misbruke både ord og makt. Vi muslimer har glemt islams egen tradisjon for å tenke selvstendig: ijtihad. (Les mer om ijtihad på hjemmesiden min: www.muslim-refusenik.com/ijtihad.htm.)

På den annen side kunne de fleste – ikke bare muslimer – ha godt av å tenke selvstendig. Dette ble jeg minnet om da jeg gikk fra

kontoret til al-Hindi. Jeg spurte tolken om hvorfor legen ville la meg intervjue og filme ham når han visste at han ikke kunne finne et eneste vers som støttet hans påstand om at Koranen rettferdiggjør selvmordsaksjoner.

Tolken svarte: «Han regnet med at du bare var nok en dum vestlig journalist.» Han fortalte at ingen reportere fra Vesten noen gang hadde stilt denne terroristen med lang fartstid det grunnleggende spørsmålet: Hvor er beviset for det du gjør i Guds navn?

Kanskje det er på tide at mediene, i likhet med muslimene, tar ijtihad inn over seg. Sikkerhetstips gir jeg så gjerne til begge gruppene.

Irshad Manji er stipendiat ved European Foundation for Democracy og har skrevet Hva er galt med islam? (Cappelen). Manji skriver eksklusivt for Ny Tid.

Oversatt av Ingrid Sande Larsen

Kommentarer
DEL