Mellom linjene (Double vies) Regissør Olivier Assayas

Virkelighetslitteratur på film


DIALOGDREVET: Olivier Assayas’ Mellom linjene er en smart og fornøyelig film om noe så lite filmatisk som litteraturbransjens utfordringer.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-05-08
Mellom linjene (Double vies)

Olivier Assayas (Frankrike)

«Show, don’t tell» heter det gjerne i filmbransjen. Ut fra dette er det liten grunn til at Olivier Assayas’ Mellom linjene skal fungere særlig godt, all den tid det er en film hvor det snakkes nærmest kontinuerlig. Attpåtil om litteratur, og aller mest om forlagsbransjens utfordringer i møte med den digitale tidsalderen.

Men kunsten å skrive god dialog skal ikke undervurderes – se bare på majoriteten av Woody Allens filmer. Og det er mer enn de utsøkte replikkvekslingene i Mellom linjene som kan føre tankene til den nevnte amerikanske filmskaperen, samtidig som filmen på mange måter må sies å være utpreget fransk.

«Livet imiterer kunsten langt mer enn kunsten imiterer livet», lyder et kjent sitat av Oscar Wilde. I denne filmen dreier det seg imidlertid om kunst som imiterer livet, nærmere bestemt det man etter hvert omtaler som «virkelighetslitteratur».


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=osqw349H9zE

Mellom linjene (originaltittel Double vies, engelsk tittel Non-Fiction) er en smart og fornøyelig ensemblekomedie med fem sentrale karakterer: forlagsredaktøren Alain (Guillaume Canet), skuespilleren Selena (Juliette Binoche), forfatteren Vincent (Vincent Macaigne), den politiske rådgiveren Valérie (Nora Hamzawi) og den unge og ambisiøse Laure (Christa Théret), som jobber med digitale strategier i samme forlag som Alain. Alain og Selena er et par, Vincent og Valérie likeså. Men det hadde verken vært Woody Allensk eller utpreget fransk om det ikke var et og annet sidesprang i disse rekkene.

Utroskap blir også inngående skildret i Vincents bøker, inkludert hans nyeste roman – som Alain refuserer i starten av filmen, til tross for at han har utgitt samtlige av vennens tidligere bøker. I …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)