Villedet børsen?

Motstanderne av Crews prosjekt på Mindoro mener at det norske gruveselskapet kan ha villedet børsen. Oslo Børs vil sjekke saken.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Med en gang Crew Development sendte ut pressemeldingen 24. mars i år hvor de hevdet at de hadde fått tilbake produksjonstillatelsen (MPSA) for Mindoro Nickel Project, spratt verdien på selskapets aksjer i taket til en «all time high» på Oslo Børs.

Mens verdien tidligere i år lå på rundt 5-6 kroner per aksje, hoppet den dagen etter pressemeldingen opp til 8,28 kroner – det høyeste noensinne for Crew.

Nå mener motstanderne av Crews prosjekt på Mindoro at det norske gruveselskapet kan ha villedet børsen og sine aksjonærer med pressemeldingen. For ifølge deres tolkning av resolusjonen fra presidentens kontor i Filippinene, ble ikke MPSA’en gitt tilbake til Crew.

Motstanderne erkjenner at presidentens kontor har opphevet departementet for miljø og naturressursers (DENR) tilbaketrekkingen av MPSA’en i juli 2001 – hvilket for øvrig førte til at verdien av Crews aksjer på Oslo børs raste fra rundt 6 kroner ned til litt over en krone per aksje i løpet av 2002.

Men de mener denne kanselleringen av DENRs vedtak i 2001 ikke automatisk betyr at Crew har fått et klarsignal til å gå videre med prosjektet. For i resolusjonen fra presidentens kontor, som Ny Tid har fått en kopi av, står det også at MPSA’en skal sendes tilbake til DENR for «passende høring og undersøkelser».

I tillegg står det også at kanselleringen ikke betyr at det ikke finnes faktiske og legale grunner som støtter opp under DENRs tidligere tilbaketrekking av Crews MPSA, men at presidentens kontor har grepet inn fordi DENR ikke har fulgt riktig prosedyre.

Administrerende direktør i Crew, Jan A. Vestrum, avviser imidlertid at de urettmessig har tatt resolusjonen fra presidentens kontor til inntekt for at selskapet har fått klarsignal til å gå videre med Mindoro Nickel Project.

– Det er helt riktig at presidentens kontor har referert til feil prosedyre. Dette var også vår innsigelse på DENRs vedtak om å kansellere MPSA’en på i 2001, parerer Vestru.

Ifølge selskapets advokater gjelder en klagefrist på 15 dager i forhold til resolusjonen fra presidentens kontor.

– Men DENR innklaget aldri omgjørelsen og vi er derav den oppfattning at vi er tilbake til den status vi hadde før MPSA’en ble kansellert, det vil si at vi kan operere på normal måte. Vi kan ikke se at brevet fra presidentens kontor gir åpning for noen annen konklusjon. At det i en setning i presidentens brev sies noe slik som at man ikke kan se bort fra at noen av de miljømessige innsigelsene kan være berettigede, er helt opplagt. Det er jo nettopp dette en feasibilty studie skal avdekke og diskutere, og derigjennom være basis for om man får myndighetenes tillatelse til å bygge prosjektet, sier Vestrum, som synes at motstandernes tolkning er underlig.

– Men who knows, Filippinene er Filippinene, legger Vestrum til, som har vært svært aktiv til å kjøpe seg opp i Crew det siste året.

Motstanderne av selskapets nikkelprosjekt opplyser på sin side til Ny Tid at det også innenfor DENR er uenighet om hvordan man skal tolke resolusjonen fra presidentens kontor.

Sentralt i Manila støtter man angivelig motstandernes tolkning, mens Crew får støtte fra DENR regionalt.

– Crew har som alle andre selskap plikt til å opplyse om alle forhold som kan ha innvirkning på prisingen av aksjene, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs.

Han legger til at det er umulig for ham å si noe på stående fot hvorvidt Crew har feilinformert om MPSA’en eller brutt informasjonsplikten i forhold til den lokale motstanden mot prosjektet.

– Vi kommer til å sjekke dette på bakgrunn av Ny Tids artikkel, i første omgang med selskapet. Så vil vi vurdere om vi går videre, opplyser pressetalsmannen på Oslo Børs.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here